Българският стартъп SoCyber, специализиращ в сферата на киберсигурността, финализира успешно рунд за набиране на средства, осигурявайки си 993 000 евро финансиране за своята иновативна платформа за управление на уязвимостите Kikimora.io.

Средствата ще бъдат инвестирани в разработване на продукти, маркетинг и стратегически партньорства.

Водещият инвеститор Vitosha Venture Partners е предоставил 350 000 евро, а стратегическият партньор BGO Software е допринесъл с 260 000 евро.

“Kikimora.io е отлично позиционирана да се възползва от бързо разрастващия се пазар в сферата на киберсигурността, чиято стойност се очаква да достигне 400 млрд. до 2030 г. Компанията генерира значителен интерес, което е ранно потвърждение за пазарно търсене.

Екипът, който стои зад Kikimora, разполага със значителен опит и дълбоко разбиране на пазарните предизвикателства. Ние вярваме в потенциала за растеж на компанията, както и във визията на екипа и способността му да я реализира," заяви Камен Банковски, патньор във Vitosha Venture Partners.

IMPETUS Capital е инвестирала 200 000 евро чрез своя фонд ImVenture II. Това е последваща инвестиция в компанията след конвертируемия заем в размер на 150 000 евро от април 2022 г.

“Продължаваме да подкрепяме Kikimora.io, защото тя добавя висока стойност и решава основен проблем за бизнеса – бързото и ефективно анализиране на киберсигурността и уязвимостите, без ненужни разходи”, каза Виктор Манев, съосновател и управляващ партньор на IMPETUS Capital.

Kikimora.io е набрала 103 000 евро от бизнес ангели чрез платформата за съвместни инвестиции в технологични стартъп компании Seedblink. Тяхната инвестиция е консолидирана в тръст, управляван от Seedblink.

Други двама бизнес ангели - Ива Ташева (съосновател на Cyen, белгийска консултантска компания в сферата на киберсигурността) и Бойчо Бойчев, са инвестирали директно общо 80 000 евро.

Kikimora.io е решение, насочено към компании с над 500 служители. Използвайки машинно обучение, платформата автоматизира анализа и приоротизирането на уязавимости. Те също така предоставя централизирано пространство за наблюдение и управление на пропуски в сигурността.

Това позволява на потребителите бързо да се заемат с проблеми, да вземат решения, базирани на данни и да предотвратяват инциденти. Автоматизацията им помага да спестяват до 10 000 долара месечни разходи, свързани с IT сигурността.