Съд в Милано разпореди на журналистка да плати на италианския премиер Джорджа Мелони 5 000 евро за това, че се е подиграла с нея в пост в социалните медии, информира Reuters, позовавайки се на италианската новинарска агенция ANSA.

Джулия Кортезе е получила и условна глоба в размер на 1 200 евро за подигравка в платформата X, публикувана през октомври 2021 г. относно височината на Мелони, която е определена като bodyshaming (засрамване на някого заради тялото му).

Мелони е завела дело срещу Кортезе, след като двете жени влязоха в спор в социалните медии.

Мелони, чиято партия „Италиански братя“ по това време беше в опoзиция, изрази несъгласието си, когато Кортезе публикува нейна макетна снимка заедно със снимка на покойния фашистки лидер Бенито Мусолини на заден план.

Кортезе отговори с още съобщения в Twitter, сред които и такова, което се превежда като: "Ти не ме плашиш, Джорджа Мелони. В крайна сметка си висока само 1.2 м. Дори не мога да те видя."

В различни медийни издания височината на Мелони е определяна на между 1.58 м и 1.63 м.

Кортезе може да обжалва присъдата, а адвокатът на Мелони заяви, че премиерът ще дари за благотворителност средствата, които евентуално ще ѝ бъдат изплатени.

От организацията „Репортери без граници“ през тази година информираха за висок брой съдебни дела срещу журналисти в Италия, което върна страната с пет места в Индекса за свободата на пресата до 46-а позиция за 2024 г.

Това не е първият случай, в който Мелони завежда дело срещу журналист. Миналата година съд в Рим глоби популярния автор Роберто Савиано с 1 000 евро плюс разходите по делото, след като той я обиди в телевизионно участие през 2021 г. заради твърдата ѝ позиция срещу нелегалната имиграция.

Журналисти в италианската държавна телевизия RAI пък обявиха стачка през май като протест срещу "задушаващия контрол" над работата им от страна на правителството на Мелони.