Планът на Италия да набере около 20 млрд. евро за период от три години от продажбата на държавни активи с идеята да бъде ограничен дългът почти сигурно няма да изпълни целите си заради постоянните политически и регулаторни пречки, казват анализатори и длъжностни лица.

Правителството на премиера Джорджа Мелони обяви миналия септември инициативата, като част от опитите за управление на публичния дълг, който се очаква да бъде около 140% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2026 г.

Активите, предназначени за продажба, включват дялове в пощенската служба Poste Italiane и железопътната компания Ferrovie dello Stato.

Въпреки опитите на няколко поредни правителства да наберат значителни средства, приходите възлизат средно на под 1 млрд. евро на година през последното десетилетие.

Както и в миналото, амбициите на Мелони се усложняват от баланса между необходимостта за набиране на средства и желанието на Рим да гарантира, че контролът над ключови индустрии остава в публични ръце.

Мелони се сблъсква с нежелание в нейната коалиция да освободи хватката на държавата над компании, които политици считат за ключови обществени услуги, казват длъжностни лица.

Италия вече ограничи плановете си за намаляване на дела на държавата в Poste, която е голям работодател и традиционно държи големи количества спестявания на италианци.

От ноември министерството на финансите е набрало около 3 млрд. евро от намаляването на дела си в спасената банка Monte dei Paschi (MPS) и в енергийната компания Eni.

Въпреки това, длъжностни лица казват, че основната цел на правителството е да продава малки дялове в държавни компании на инвеститорите, за да подобри управлението и рентабилността.

"Дяволът е в детайлите," казва Фабио Скакявилани, мениджър Управление на активи в консултантската компания Nextperience.

"Продажбата на държавни дялове би трябвало да доведе до подобрение на управлението и рентабилността на държавните компании. В противен случай тя представлява просто продажба на бъдещ източник на дивиденти с цел намаляване на публичния дълг, но с ограничен ефект върху устойчивостта."

През април правителството изглежда ограничи амбициите си, обявявайки нови прогнози за дълга, които включваха продажби на активи на стойност 0.7% от БВП, или 16 млрд. евро, в сравнение с 20 млрд. евро преди това.

От министерството на финансите са отказали да предоставят допълнителна информация. Бюджетният регулатор UPB обяви, че без обещаните продажби на активи дългът ще нарасне до около 141% от БВП през 2026 г.

В публикуван наскоро доклад рейтинговата агенция Scope обяви, че при липсата на фискални корекции съотношението дълг/БВП на Италия ще бъде най-високото в Европа през 2028 г. - над това на Гърция.

Демонстрация на добра воля

Франческо Галието от мозъчния тръст Policy Sonar казва, че прогнозите на министерството на финансите са индикация, че общият дълг ще надхвърли 3 трлн. евро през следващата година и заяви, че каквито и продажби на активи да има, те няма да променят много нещата.

Третата най-голяма икономика в еврозоната обаче трябва да демонстрира добра воля, тъй като вероятно ще бъде подложена на сериозен контрол от страна на властите в ЕС относно нейните финанси след изборите за Европейски парламент през този уикенд, казва Галиети пред Reuters.

"Изборите ще сложат край на гратисния период, който получи Мелони".

От министерството на икономиката на Италия са уверени, че могат да продължат с плановете за предаването на контрола над MPS, както беше договорено с Брюксел, но набирането на още пари чрез други активи ще бъде трудно, казват длъжностни лица.

В случая с Ferrovie dello Stato, Рим трябва да предприеме специални регулаторни и законодателни стъпки за пълното обявяване на активите на групата и да позволи инвеститорски оценки, преди да продаде част от компанията.

Проучва се опция за предлагането на гарантирана и стабилна възвръщаемост от инвестиции в  железопътната група преди листване на борсата, според запознат източник. Осъществяването на плана ще отнеме няколко месеца, а националният транспортен орган трябва да бъде реформиран съобразно новата система.

"Идеята е да бъдат допуснати частни инвеститори в компания, която е напълно контролирана от държавата," казва Тулио Феранте, заместник-министър на транспорта и член на партията Forza Italia.