Горещата вълна, обхванала Южна Европа, принуди властите в Гърция да затворят Акропола, а двама пожарникари загинаха, докато гасиха пожар в региона Базиликата в Южна Италия.

Италия добави и Палермо на остров Сицилия към списъка с 13 града в страната с предупреждение за сериозни горещини. Възрастните хора във Верона бяха призовани да останат на закрито, а за охлаждане на минувачите бяха инсталирани пръскачки.

Министерството на културата на Гърция нареди затварянето на Акропола - най-голямата културна атракция в страната, от обяд за пет часа. Туристите, надяващи се да посетят храма Партенон на върха на Акропола, се редяха на опашка рано сутринта, за да избегнат най-опасните горещини, докато Червеният кръст раздаваше вода и листовки на чакащите на опашка.

Според метеоролозите, преносът на горещ въздух от Африка се очаква да продължи до неделя, като температурите е възможно да скочат до 43 градуса.

В Албания жегата накара правителството да промени работното време на държавните служители, което улесни работата от вкъщи. Съседна Северна Македония се бори с десетки горски пожари, избухнали през последните 24 часа, като един от тях се простира на близо 30 км. Противопожарни самолети от Сърбия, Черна гора, Хърватия, Румъния и Турция се отзоваха на призива за помощ на страната.

В Западна Турция пожарникарите - подпомогнати от повече от дузина самолети, успяха да овладеят горския пожар близо до град Бергама само за няколко часа. Все още не е ясно какво точно го е причинило.

Властите в най-големия турски град Истанбул издадоха предупреждение за горещини във вторник, очаквайки температурите да се покачат с между 3 и 6 градуса над сезонните норми до 28 юли.

Няколко испански града, включително Гранада и Толедо, се подготвят за температури до 44 градуса, прогнозирани по-късно през седмицата в най-горещите точки на страната на юг.