На днешния 17 юли метеорологичната карта на България е оцветена в червено - цвят, с който от Националния институт по метеорология и хидрология ни предупреждават за много опасно време.

През последните седмици, докато страната ни е под натиска на гореща вълна, често виждаме предупредителни кодове. Какво обаче означават те и какви действия се очакват от нас, когато са обявени такива?

Какво означават предупредителните кодове?

Предупрежденията за опасно време се дават в цвят, в зависимост едновременно от вероятността да се случи опасно явление и влиянието, което би могло да окаже то върху живота и дейността на хората, посочват на сайта си експертите от НИМХ. Всеки цвят има определено послание.

Зелено - без опасни явления. Не се очаква времето да оказва влияние върху обичайните човешки дейности, но все пак са възможни локални и минимални проблеми.

Жълто - времето е потенциално опасно. Бъдете внимателни – очакват се много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Оранжево - времето е опасно. Бъдете подготвени, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Следете прогнозите и действайте според съветите на властите.

Червено - времето е много опасно. Вземете мерки. Очакват се екстремно високи температури. Пазете себе си и помогнете на уязвимите и чувствителни хора. Спазвайте съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.

Освен за високи температури, от НИМХ предупреждават с кодове и за други опасни метеорологични проблеми. Такива са: 

  • Обилен валеж
  • Силен вятър
  • Ниски температури
  • Сняг/Поледица

За някои от явленията пък се издават само локални предупреждения по области: 

  • Гръмотевична активност
  • Мъгла
  • Силно вълнение
  • Силен вятър над морето

Опасност от пожари

НИМХ

От НИМХ издават предупредителни кодове и във връзка с пожарната обстановка в страната. Те определят степента на готовност на пожарните служби и са:

Син - най-ниска степен на готовност. Съществуващи пожари се самозагасяват и е малко вероятно да възникват нови. Жизнени пожари са възможни само като тлеене в дълбоки сухи слоеве.

Зелен - ниска степен на готовност. Възможни са леки и бавно развиващи се пожари. Съществуващи пожари се гасят лесно от наземни екипи с помпи и ръчни инструменти.

Жълт - умерено висока степен на готовност. Възможни са умерени до силни пожари с въвличане на дървесни корони само локално. Пожарите са трудни за овладяване от наземни екипи. Често се налага използване на тежка екипировка.

Оранжев - много висока степен на готовност. Възможни са много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесни корони. Предните им фронтове е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент.

Червен - максимална степен на готовност. Възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Те са трудни за овладяване и действията по погасяване се ограничават само по фланговете. 

Какъв е предупредителният код днес? 

НИМХ

Почти цялата карта на България на 17 юли е оцветена в червено, тоест очаква се времето да е много опасно. Само за трите области Бургас, Варна и Добрич, разположени около брега на Черно море, кодът е оранжев. 

Синоптиците предупреждават, че това е 11-и пореден ден с максимални температури около 40°C. Очакват ни и високи минимални и средноденонощни температури.

Ще се задържи много горещо с максимални температури между 38° и 43°, в София - около 38°. По морето максималните температури ще бъдат между 32° и 35°. Температурата на морската вода е 27°-29°, посочва дежурният синоптик на НИМХ Красимир Стоев.

Следобяд на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще очаква да превали краткотраен дъжд с гръмотевици, възможни са и градушки.

Времето до края на седмицата

В четвъртък все още ще бъде много горещо. В следобедните часове ще се развие купесто-дъждовна облачност, на места в северните и планинските райони ще превали и прегърми.

В петък, през почивните дни и в началото на следващата седмица въздушната маса над страната ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, и на повече места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

До неделя температурите ще се понижават още, като в последния ден от уикенда максималните ще са между 28° и 33°, в понеделник отново ще започнат да се повишават, сочи още прогнозата на НИМХ.

Горещници - предупредителните кодове от миналото

Според народния календар, трите дни от 15 до 17 юли са така наречените Горещници, или трите най-топли дни в годината.

В отделни райони на страната те носят различни имена - в Северна България са Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута и Опалена Мария.

Според народните вярвания, в този период се забранява всякаква полска и домашна работа - в противен случай огън ще изгори къщата или стоката. Смята се, че нивите се запалвали от само себе си, тъй като огън слизал от небето. Забранява се изнасянето на огън извън къщата. 

В част от страната по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март, като на всеки от месеците отговаря съответно първият, вторият и третият горещник. Ако денят е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен – ще има студ и виелици.