По улиците на Санторини ще гъмжи от милиони посетители това лято. Не всички на гръцкия остров ще се радват да ги видят.

“Туризмът унищожава лозята,” казва пред Bloomberg производителят на вино Матю Аргирос. “Вдигам червен флаг за острова.”

Неговата семейна винарна, създадена през 1903 г., произвежда вина от около четвърт от лозята на острова, а той предупреждава, че цените на земеделската земя са скочили в района, тъй като производителите се борят за места за изграждането на още ваканционни имоти.

Производството на грозде в Санторини е намаляло с близо 50% за последните 20 години, като спадът е от 2.7% годишно, сочат данни на Асоциацията на винопроизводителите на Санторини. Без намеса под някаква форма, според тях, производството е заплашено да падне до нула до 2041 г.

Недостигът на вода затруднява отглеждането на грозде, а през годините по-голяма част от работниците са изгубени в полза на туристическата индустрия, казва Аргирос.

От терасата си в планинското селце Пиргос преди време Антониа Нусия е виждала лозя, които се простират чак до крайбрежието. Сега има “останали само малки петна с лозя.”

“Селото не създава усещането на обитаемо,” казва Нусиа, доцент по градски дизайн в London South Bank University, която живее през половината година на острова, където е прекарвала летата си като дете. Когато туристите изчезнат през зимата, местните разчитат на едно малко магазинче за хранителни стоки.

Туризмът се ускорява в цяла Европа след пандемията, задълбочавайки проблемите с предлагането, задръстените от трафик улици и икономическите дисбаланси в някои горещи точки, като Санторини.

Някои места се опитват да облекчат натиска чрез въвеждането на такси за посетители, ограничения и дори временни забрани — с ограничени признаци за успех.

“Годината ще бъде много лоша за Санторини,” според кмета Никос Зорзос. Островът не може да си позволи “нито едно легло повече” за настаняване, допълва той, допълвайки, че положението би било същото, дори и ако инфраструктурата се подобри, така че островът да се справя с по-голям брой посетители.

Общината не може да наложи строителна забрана, затова той иска правителството в Атина да се намеси. Санторини очаква 3.4 милиона туристи през това лято, въпреки че местните власти призовават за ограничения от 2012 г., казва Зорзос.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призна, че районът е изправен пред проблем със “свръхтуризма.” През юни той обяви планове за ограничаване на круизните кораби за най-популярните острови в страната. “Мисля, че ще го направим следващата година,” заяви тогава Мицотакис. 

Според новите правила, общият брой на местата за акостиране може да бъде ограничен или пък да бъде въведен процес по наддаване за тях. Това е поредното предложение за ограничаването на еднодневните посетители от круизните кораби.

Зорзос преди това е наложил ограничение от 8 000 посетители от круизни кораби на ден, което е отменено по време на пандемията и възстановено наскоро, така че цялостният му ефект върху туризма е неясен.

Местните власти в Санторини също успяха да свалят броя на дните, в които всеки круизен може да посещава островите, от 63 на 48 за този сезон. Броят им се очаква да намалее още повече през следващата година.

Централната администрация на Гърция също се стреми да наложи ограничения върху краткосрочните наеми в пренаселените райони, в това число в повечето топ дестинации на Егейските и Йонийските острови.

Правителството изготви законопроект, който в момента е предложен за обществени консултации, като той свързва количеството на имотите за краткосрочни наеми с наличните хотели във всеки регион.

Европейската комисия отчита проблемите на островите, заявявайки в доклад от 2018 г., че посетителите носят по 1 млрд. евро годишно на Санторини, като в същото време населението там се увеличава на 107.8 туристи на всеки 100 жители.

Част от отрицателните ефекти “имат постоянни последици за острова и неговата общност,” пишат авторите на доклада.

Летни протести

Тази нагласа се споделя и от общности, които живеят на други места с основни атракции в Европа. През тази година Венеция въведе входна такса и забрани влизането в града на големи и шумни групи.

В испанските дестинации Майорка и на Канарските острови местните се организираха, за да си върнат част от пространството от туристите. Барселона също се превърна в фокусна точка на гняв заради туризма, който притиска жителите.

На други места бяха предприети спешни мерки, след като местната инфраструктура започна да се огъва под натиска. В края на юни кметът на италианския остров Капри обяви забрана за пристигащи туристи заради остър недостиг на вода, въпреки че мярката беше облекчена ден по-късно, след като водоподаването беше възстановено, според местните медии.

“Проблемът не е ограничен само до няколко острова и той определено не е само гръцки,” казва Йоанис Спиланис, асистент в Беломорския университет.

“Проблемът е повече от очевиден поне от 2018 г., а след това дойде пандемията, ние забравихме за него и се втурнахме да възстановяваме пътуванията и туризма, за да компенсираме щетите.”

Залогът е голям за гръцката икономика. След повече от десетилетие на икономически ограничения след финансовата криза, БВП на страната остава много по-малък, в сравнение с преди 2008 г.

Туризмът е светъл лъч, като чупи рекордите отпреди пандемията и допринася с близо една пета от БВП през 2023 г., според Световния съвет по туризъм и пътувания (WTTC).

Страната е привлякла 32.7 милиона туристи през 2023 г., което е с 18% повече, в сравнение с предходната година, според Централната банка на Гърция, а през първото тримесечие на 2024 г. посетителите са били с близо 25% повече в сравнение със същия период преди година.

Застрашени обекти

Междувременно, натискът продължава да се натрупва на някои места. През няколко острова от Санторини, на Серифос кметът Константинос Ревинтис казва, че в периода декември – февруари няма отворени ресторанти. “Вече няма нищо за местните,” казва той.

Серифос, заедно с Фолегандрос и Сифнос, тази година попадна в списъка на най-застрашените обекти в Европа, изготвен от Europa Nostra, в който се изтъкват проблеми, като “необуздано строителство ” и деградация на природни ресурси.

Ревинтис казва, че “туристите ги очаква лоша изненада тази година заради недостига на вода,” като също така трябва да се подготвят за влошаващи се улични задръствания, вследствие на което може да изпуснат заминаването на ферибота си.

“Те трябва да знаят, че няма да могат да се къпят, ако не бъде намерено незабавно решение.”