Класическите автомобили Ferrari могат да бъдат сред най-скъпите коли в света, като някои от тях се продават за десети милиони долари.

Тези високи стойности също така означават, че това е един много подходящ пазар за фалшификати. От Ferrari обаче са решени да поддържат автентичността на своите коли. Те мразят фалшификатите може би повече от останалите компании, пише CNN.

“Предвид факта, че Ferrari е една от най-силните луксозни марки в света, тя е сред компаниите ‘Made in Italy’, които са обект на най-много фалшификации и неоторизирана употреба на отличителните ѝ знаци, като цяло, не само в автомобилния сектор, но също така и в модата, и за най-различни стоки,” казва говорител на Ferrari пред CNN.

За да попречи на подобни фалшификати да намаляват стойността на марката, Ferrari стартира програма, която разчита на собствениците на нейни автомобили и на запалените почитатели да помагат с разпознаването на всякакви фалшификати от автомобили - от колички за голф до брандирани с Ferrari кухненски пособия (от компанията твърдят, че са попадали на фалшив хладилник, например).

“Получили сме над хиляда уведомления, откакто стартирахме проекта и по този начин можем да предприемем действия срещу редица компании, продаващи фалшиви продукти,” казва говорителят на компанията. От Ferrari не предоставят повече информация за тези компании или продукти.

Собственици и почитатели на Ferrari могат да споделят за евентуални фалшиви стоки на уебстраница, която компанията създава специално за тази цел. Подалите надеждни сигнали получават в замяна неопределен “сувенир от Ferrari.”

От компанията не са казвали какви могат да бъдат тези подаръци, но може да се предполага, че те струват повече от същото нещо без лого на Ferrari.

Как се фалшифицира кола?

Създаването на фалшиви стоки е по-лесно, тъй като изисква поставянето единствено на логото на компанията върху продукта, но за производството на правдоподобен автомобил Ferrari може да са необходими много повече усилия.

Случаите с колекционерски измами, при които някой се опитва да представи фалшив автомобил за колекционерски, са рядкост, казва Брайън Раболд, вицепрезидент на компанията Hagerty. Това обаче не е нещо нечувано.

“Предвид стойността на тези автомобили, често има достатъчно голям финансов стимул, който да изкуши някои хора да представят кола за такава каквато не е. Ако престъпниците могат да фалшифицират творба на Матис, те могат да опитат и с едно от произведенията на Енцо.”

Това обаче ще е трудно, защото всеки, който разполага с финансите и връзките дори да бъде част от пазара на такива автомобили, може да бъде най-точният човек за забелязването на фалшификат.

“Като цяло, колекционерите на Ferrari имат значителни познания за марката и за нейните автомобили и по-конкретно за най-ценните от тях,” казва говорителят.

Много по-голям брой са репликите, които, макар и да изглеждат като Ferrari, не са представяни на хората като автомобили на компанията. От Ferrari не пропускат и тях и са завеждали съдебни дела срещу компании за производството им, макар и невинаги с успех.