Санфранциският залив отдава е и остава бастион на демократите, които гласуваха с голямо мнозинство за Хилари Клинтън през 2016 г. и за Джо Байдън през 2020 г.

Има обаче една малка, влиятелна част сред милиардерите в Силициевата долина, които проправят път за евентуални нови поддръжници в технологичния свят.

Илон Мъск изрично подкрепи Тръмп през уикенда, а, според Wall Street Journal, той дори се е ангажирал с деветцифрено дарение за нов комитет за политическо действие (PAC), който подкрепя кандидата за президент.

Технологичният милиардер и инвеститор Дейвид Сакс беше домакин на събитие за набиране на средства през миналия месец в дома си в Сан Франциско и говори по време на Националната конвенция на републиканската партия през тази седмица.

Част от другите донори на America PAC са близнаците Уинкълвос, Дъг Леоне от Sequoia Capital и съоснователят на Palantir Джо Лонсдейл, според уведомления до Федералната изборна комисия.

При последния изборен цикъл малцината поддръжници на Тръмп в Силициевата долина до голяма степен не афишираха своята подкрепа. Техният брой все още е малък, но те вече не се крият, а портфейлите им са отворени, пише CNN.

Каква е причината за това?

От една страна, в технологичния свят може да няма толкова поддръжници на Тръмп, колкото хората си мислят.

“Разпространява се един мит, че хора се отказват от подкрепата си за Демократическата партия и се втурват да подкрепят кампанията на Тръмп/Ванс. Истината е, че повече водещо технологични фигури не подкрепят Тръмп/Ванс, а онези, които са зад тях, бяха там и преди години,” казва пред CNN Джефри Соненфелд, декан в училището по мениджмънт към Йейлския университет.

А при онези, които може би сте чували, най-вероятно основната причина са печалбите.

Двата най-големи проблема на хората в технологичната индустрия са налагането на антитръстовите правила от страна на администрацията на Байдън и нейното отношение към криптовалутите, казва Адам Ковачевич, главен изпълнителен директор на лявоцентристката политическа организация Chamber of Progress.

“Не смятам, че това има нещо общо със самия Тръмп. Мисля, че вероятно биха останали с Байдън, ако усещаха малко повече загриженост и внимание към икономиката на иновациите.”

С други думи – милиардерите не обичат Тръмп, а просто не харесват Лина Хан, председател на Федералната търговска комисия (FTC) и най-големия антитръстов кръстоносец на Байдън; нито Гари Генслър, председател на Комисия по ценни книжа и борси на САЩ (SECw), който не крие враждебните си нагласи спрямо дигиталните активи.

В последните години Хан беше в основата на съдебни дела срещу Amazon, Microsoft и Meta. В интервю за CNN през миналата година тя описа тези усилия като част от една по-обща кампания за насочване на по-голяма част от държавните ресурси към ежедневните икономически проблеми на обикновените американци.

Правителствените регулации обаче, колкото и с добри намерения да са те, рядко се приемат добре от хората, които забогатяват от статуквото.

Двама от най-известните рискови капиталисти в Силициевата долина - Марк Андреесен и Бен Хоровиц, са се ангажирали с дарения за America PAC, според няколко новинарски издания. Двамата също така не крият особено разочарованието си от администрацията на Байдън.

“Американското правителство в момента е далече по-враждебно настроено към новите стартъпи, отколкото беше,” пишат наскоро те в блогпост, в който казват, че регулаторни агенции използват “груба сила, преследване, сплашвания и заплахи, за да спъват нови индустрии.”

Те също така се оплакват от предложения от администрацията на Байдън данък върху нереализираните капиталови печалби, който, според тях, “абсолютно ще убие” стартъпите и индустрията за рисков капитал.

Друг източник, запознат с техните планове, казва пред Financial Times, че пренасочването им към Тръмп има връзка и с криптовалутите, и с изкуствения интелект. “Това не означава подкрепа за възгледите на Тръмп по отношение на имиграцията,” казва същият източник.

В исторически план Тръмп не е известен с любовта си към лидерите в технологичния сектор. Притокът на средства от технологичния сектор в последно време, улеснен отчасти и от избирането на рисковия капиталист Джей Ди Ванс за кандидат за вицепрезидент, изглежда обаче е смекчил някои от неговите позиции.

През 2021 г. Тръмп определяше биткойна като “измама срещу долара.” В последно време обаче той се позиционира като кандидата, който е благосклонно настроен към криптовалутите.

Предизборният му щаб започна да приема дарения в криптовалути през пролетта, а той се очаква да говори по време на национална биткойн конференция през следващата седмица.

В същото време, администрацията на Байдън работи по възстановяването на отношенията с лидери от индустрията, които казват, че са били възпрепятствани от SEC и Генслър.

Въпреки всичко, много от даренията от технологичната индустрия все още са насочени към Байдън и Демократическата партия, в това число и от основателя на LinkedIn Рийд Хофман, и от съоснователя на Google Ерик Шмид.

Тръмп обаче се облагодетелства от Силициевата долина на фона на това, че някои големи донори на Демократическата партия в момента са в изчакване заради дискусиите за смяната на Байдън като кандидата за президент на демократите.

Ковачевич отбелязва, че само защото има няколко големи имена, които се насочват към Тръмп, “те не говорят от името на всички.”

“Всъщност, повечето от главните изпълнителни директор на големите компании не са особено замесени в партийната политика. Те ще трябва да работят с всеки, който спечели изборите.”