На фона на нарастващите залози на пазарите, че Доналд Тръмп ще спечели президентските избори в САЩ, икономисти от Goldman Sachs казват, че още един негов мандат би могъл да има “дълбоки последици” за икономиката на еврозоната.

“Нашият основен сценарий предвижда значителен спад на БВП с около 1% със скромно увеличение от 0.1 процентни пункта на инфлацията,” посочват Яри Стен и Джеймс Моубърли от Goldman Sachs в доклад, публикуван в петък - ден преди опита за покушение срещу Тръмп.

“Така преизбирането на Тръмп би донесло значителен риск от влошаване на нашата прогноза за иначе конструктивен растеж на икономиката на еврозоната.”

Несигурността около търговската политика, допълнителният натиск в сферата на отбраната и сигурността и въздействието от местната политика на САЩ върху данъците, например, биха могли да повлияят на Европа, обясняват те.

Тръмп беше засегнат от куршум по време на опит за покушение в събота, докато изнасяше реч в Пенсилвания. Мъртви след стрелбата са един от присъстващите на митинга симпатизанти на Тръмп, както и стрелецът. Двама други са в критично, но стабилно състояние.

Някои анализатори смятат, че случилото се може да повиши вероятността Тръмп да спечели изборите по-късно през годината, а определени активи поскъпнаха вчера, като пазарите вече отчитат тази възможност.

Дори и преди стрелбата в събота, вероятността за победа на Тръмп беше нараснала след слабото представяне на Байдън по време на дебата между двамата преди няколко седмици.

От Goldman Sachs заявяват в доклада си от петък, че пазарите определят около 60% вероятност за победа на Тръмп през ноември, като през уикенда се появиха данни, че този процент е нараснал още повече.

Напрежение в търговията

Търговската политика на Тръмп и несигурността около нея може да са факторът, който да повлияе на европейската икономика, точно както стана по време на предишния му мандат, казват анализаторите Стен и Моубърли.

Напрежението в търговията между американската администрация и ЕС нарасна по време на предишния мандат на Тръмп. В САЩ бяха въведени мита върху европейската стомана и алуминий, което накара ЕС да отговори с мита върху щатски стоки.

Имаше опасения в продължение на месеци дали ще бъдат наложени мита и в други сектори, като производството на автомобили, което се отрази на пазарните нагласи.

“Тръмп обеща да наложи 10% мито върху целия щатски внос (в това число и от Европа), което би засилило рязко несигурността около търговията, както се случи през 2018-19 г.,” се посочва в доклада на банката от Уолстрийт.

Подобна несигурност в исторически план оказва значително и трайно въздействие върху икономическата активност в еврозоната, обясняват икономистите. През 2018 и 2019 г. несигурността около търговската политика намали промишленото производство в еврозоната с около 2%.

Някои държави, като Германия, се очаква да бъдат по-сериозно засегнати, тъй като разчитат повече на промишленото производство, според Стен и Моубърли.

Напрежението в търговията може също така да нанесе удар по БВП на еврозоната и докато несигурността около търговските политики може да доведе до спад в цените, по-високите мита биха могли да ги повишат отново, смятат икономистите.

Натиск върху отбраната и сигурността

От Тръмп се очаква да намали и изцяло да спре помощта за Украйна, като е намеквал, че няма да помага на страните от НАТО, които не покриват изискването за 2% разходи от БВП за отбрана.

Спазването на това изискване за 2% разходи и компенсирането поне на част от финансовата подкрепа на САЩ за Украйна може да се отрази на икономиката на Европа, смятат от Goldman Sachs.

“По тази причина европейските държави може да се наложи да финансират допълнителни 0.5% от БВП за разходи за отбрана годишно по време на втория мандат на Тръмп,” се посочва в документа, като анализаторите допълват, че ръстът от допълнителните военни разходи се очаква да бъде скромен.

В резултат на отбранителната политика на Тръмп спрямо Европа и позицията му спрямо НАТО, може да се появят геополитическата несигурност и рискове, особено ако това поражда въпроси доколко ангажирана е САЩ с военния алианс, обясняват Стен и Моубърли.

Ефекти от местната политика

Третият начини, по който политиката на Тръмп би могла да засегна икономиката на еврозоната, е посредством местните планове на САЩ, като намаляване на данъците и по-малко регулации.

“Промяната в макрополитиката на САЩ по време на първия мандат на Тръмп оказа сериозен ефект в Европа посредством по-голямо търсене и по-затегнати финансови условия,” казват икономистите от Goldman Sachs.

Очакваните данъчни понижения биха могли да подсилят икономическата активност в Европа, но в комбинация с други очаквани пазарни промени, цялостният ефект вероятно ще бъде ограничен, според Стен и Моубърли.

“Нетните финансово последици обаче вероятно ще са ограничени, тъй като очакваме ефектът от по-високите лихви в дългосрочен план да бъде компенсиран от по-слабото евро, както се случи след изборите през ноември 2016 г.,” казват те.