Много навици, придобити в ерата на пандемията, не изчезнаха. За повечето хора това означава да повикат Uber вместо да вземат метрото или да поръчат храна вместо да посетят ресторант.

За супербогатите обаче тези удобни малки спестявания на време днес включват отказ от редовни полети за сметка на пътуванията с частни самолети.

Глобалният частен авиационен сектор расте всяка година от 2020 г. насам и Обединените арабски емирства, които не са непозната територия за богатството и блясъка, са начело на бума.

Едно уникално предложение от Дубай е парти самолетът 9H-FIVE, пуснат на пазара през 2023 г. от марката за луксозни хотели FIVE, която има три имота в емирството.

Самолетът е ACJ TwoTwenty - новият бизнес самолет на Airbus в партньорство с Comlux. И докато частните самолети обикновено са „облечени“ в корпоративно бежово, тук не се фокусират върху бизнеса, а върху удоволствието.

LED осветлението се настройва спрямо настроението в 16-местната кабина, оборудвана с електрохроматични щори на прозорците, два 55-инчови телевизионни екрана, озвучителна система със специално подбран плейлист, интелигентни технологични сензорни екрани, високоскоростен Wi -Fi и много място за танци.

Самолетът има впечатляващо 12-часово полетно време без прекъсване, което би покрило удобно пътуване от Дубай до Лондон или до Токио, например. Когато гостите огладнеят, има напълно оборудвана кухня и маса за хранене за осем души, с избор от менютата на хотелските ресторанти на FIVE.

Кабината е щедра на размери – 23.8 на 3.3 метра с височина от 2 метра. И накрая, разбира се, има и Master Suite - с голямо легло и душ за освежаване преди кацане.

Цялата тази екстравагантност е достъпна за гостите на FLY FIVE или за всеки друг, който желае да наеме самолета, за около 15 000 долара на час, което несъмнено е доста по-малко от това да си купите ACJ TwoTwenty за 100 милиона долара.

VIP персони и държавни глави

Чартърните полети са ключова част от бума в частната авиация, като по-достъпен начин за постигане на изключително изживяване – макар и все още да струват доста.

От FLY FIVE посочват за CNN, че от старта на операции през април 2023 г. 9H-FIVE е резервиран повече от 50 пъти, сред клиентите му са VIP личности и държавни глави, а чартърните полети се осъществяват в Европа, САЩ, Обединеното кралство, Близкия изток, Африка и Азия.

Този бум на частната авиация се случва въпреки критиките от еколозите, че частните самолети имат непропорционално голям принос за глобалните емисии на въглероден диоксид, като по-кратките полети са по-малко ефективни, а емисиите на пътник са много по-високи.

От FLY FIVE казват за CNN, че компенсират годишните си емисии чрез купуване на въглеродни кредити, подкрепяйки опазването на тропическите гори и повторното залесяване. Освен това са сертифицирани от Climate Offset Certification (COC), което насърчава прозрачността на компенсиране на въглеродните емисии.

Още опции за купон във въздуха

На миналогодишното авиошоу в Дубай Lufthansa Technik представи нов дизайн на кабината за BBJ 777-9 – версията на частен самолет на новата широкофюзелажна машина на Boeing 777X.

Дизайнът, наречен CelestialSTAR, разполага с най-големия дъждовен и масажен душ, създаван някога на самолет, който може да се слее със спалнята (разбира се, с кралско легло) за пълно уединение.

BBJ 777-9 ще бъде най-големият двумоторен частен самолет в света с 343 квадратни метра пространство в кабината и може да лети без прекъсване в продължение на 22 часа. Това означава, че може да свърже всеки два града в света без междинни кацания, според Boeing.

Цената на този най-модерен нов самолет и неговия персонализиран интериор достига около половин милиард долара, така че това е опция за ултра богатите.

Има обаче и бюджетен вариант за желаещите да купонясват в самолета. Изведен от експлоатация 747 на British Airways се предлага за 1300 долара на час на летище Котсуолд в Англия, въпреки че не помръдва нито сантиметър и никога не напуска аеропорта.

Собственикът Сузана Харви казва пред CNN през 2022 г.: „Това е много гъвкаво съоръжение за събития, така че може да побере всичко – от парти за рожден ден на дете до представяне на нов продукт или корпоративна презентация.“

Целият самолет има и сватбен лиценз, „така че можете да се ожените в пилотската кабина, ако искате.“