Стивън Принс e предприемач от американския щат Джордия, който в един момент от живота си притежава три частни самолета. С тях той лети по няколко пъти в годината до отдалечен ловен резерват в Небраска и от време на време до Карибите.

„Паркирах от едната страна на самолета, пилотите качваха багажа ми, а след това някой друг паркираше колата ми“, разказва Принс пред Business Insider.

Бизнесменът натрупва състоянието си, стартирайки бизнес за печат на пластмасови карти. А частната авиация за него е едно от най-ценните предимства на богатството. По думите му, изживяването е толкова невероятно, че води до пристрастяване, сравнимо с това към кокаина. 

„Не го правете, освен ако не сте готови да се пристрастите към него. Защото е абсолютно пристрастяващо", казва Принс. 

Навикът на мултимилионера да пътува с частен самолет стартира преди шест години, когато, заедно със свой приятел, купува Mitsubishi MU-2. За да избегнат конфликти в графика, двамата купуват още един самолет от същия модел, а по-късно и Cessna 560.

Днес последният му останал самолет е една 12-местна Cessna 650.

След като по време на пандемията от COVID-19 много обществени полети в САЩ са спрени, богатите американци масово преминават към използването на частни самолети. Тази тенденция обаче тревожи климатичните експерти и еколозите.

Според проучване от 2021 г. на европейската неправителствена организация Transport & Energy, частните самолети произвеждат между 5 и 14 пъти повече замърсители на пътник от търговските и отделят до два тона въглероден диоксид на час.

За сравнение, средният човек има въглероден отпечатък от 4.7 метрични тона годишно, изчислява Международната агенция по енергетика.

След като разбира за въздействието на частните самолети върху околната среда, Стивън Принс обявява своята Cessna 650, която изгаря средно 241 галона (над 900 литра) гориво на час, за продажба.

Оттук нататък той планира да лети в първа класа или да използва самолети на приятели, ако не може да намери удобен полет.

„Ако се кача на самолета си, ще изхвърля десет пъти повече въглерод в атмосферата, отколкото когато се кача на полет в първа класа на Delta или American Airlines. Просто е безсъвестно и невероятно егоистично“, разкайва се милионерът. 

Принс не разкрива размера на нетното си състояние, но твърди, че е в „горната десета на най-богатия 1%“.

Той е заместник-председател на Patriotic Millionaires - група богати американци, председателствани от бивш изпълнителен директор на Blackrock, които се застъпват за по-високи данъци за най-заможните, включително и за самите тях.

Организацията е съавтор на доклад, очертаващ екологичните и финансовите последици от пътуването с частни самолети.

В изследването се посочва, че собственикът на Tesla, SpaceX и Twitter Илон Мъск отделя 2112 метрични тона въглеродни емисии на година, което е 132 пъти повече от годишния въглероден отпечатък на средностатистическия американец.

Тъй като авиацията представлява 2.5% от глобалните емисии на CO2, собствениците на луксозни частни самолети все по-често са обект на критики в социалните мрежи.

Според анализ на Bloomberg, личният самолет на Мъск е обиколил Земята 12.4 пъти през 2022 г., като най-краткият полет е продължил едва 13 минути.

Международното летище в Амстердам обяви през април, че ще започне да забранява частните самолети през 2026 г. след протести на Грийнпийс и Extinction Rebellion, които блокираха движението на самолети.

Милиардерът Бил Гейтс, един от най-големите инвеститори в устойчиви технологии в света и собственик на самолета Bombardier BD-700 Global Express, отхвърля твърденията, че пътуването с частен самолет е несъвместимо с климатичния активизъм.

Той отбелязва, че купува квоти за директно улавяне на въглеродни емисии, които далеч надхвърлят въглеродния отпечатък на семейството му.

Националната асоциация на бизнес авиацията в САЩ се ангажира да постигне нулеви нетни емисии на CO2 до 2050 г. чрез различни инициативи, като увеличаване на горивната ефективност, подкрепа на екологични технологии, като устойчиво авиационно гориво, както и закупуване на компенсации за въглеродни емисии.

„Частното летене е невероятен начин да живеете живота си. Но само ако можете да преодолеете удивително егоистичните качества, които представлява“, коментира Стивън Принс.