Задаващото се наддаване за нов отбор от Националната баскетболна асоциация (НБА), с който се очаква да се сдобие Лас Вегас, може да бъде най-оспорваната и скъпа спортна сделка в историята на САЩ.

Списъкът с потенциални собственици включва Леброн Джеймс и неговите финансови поддръжници, както и компанията, която притежава марката Red Bull, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Общите разходи, в това число и за построяването на нова зала, имат потенциала да достигнат 7 млрд. долара, според двама спортни консултанти, които преди това са участвали в продажбата на отбори от НБА.

Добавянето на нови отбори към най-големите спортни лиги в САЩ е рядкост. НБА за последно се разшири през 2004 г., когато Шарлът се сдоби с отбор. НФЛ не се е разраствала от 2002 г., а най-младите отбори в Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) са от 90-те години на миналия век.

В последно време има и бум в оценките на спортни клубове. Лас Вегас пък се превърна в спортна дестинация, като беше домакин на последния Супербоул и добавя и бейзболен отбор към отборите си в НФЛ, НХЛ и женската НБА.

“Вегас е еднорог,” казва Майкъл Лийдс, спортен икономист и преподавател в университета Темпъл. Комбинацията от това, че градът е основна туристическа дестинация и процъфтяващ спортен град ще направи притежанието на отбор от НБА “много привлекателно.”

Има все повече спекулации, че НБА ще добави два нови отбора, като основните кандидати са Сиатъл и Лас Вегас. От лигата изчакват да започнат процеса, след като финализират медийните си сделки, което трябва да се случи скоро.

Тези споразумения, които се очаква да бъдат на стойност около 75 млрд. долара, след това ще бъдат използвани при определянето на цената на новите франчайзи. Комисионерът на НБА Адам Силвър заяви тази седмица, че лигата ще се занимае с разширяването си през есента. 

Интригата се засилва и от това, че към отбора от Лас Вегас изглежда има голям интерес. Положението не е същото със Сиатъл, чийто отбор се премести през 2008 г.

Групата собственици на отбора на Сиатъл в НХЛ, предвождана от Дейвид Бондърман и неговата дъщеря Саманта Холоуей, е считана за основен фаворит да се сдобие с отбор от НБА.

Цена от 7 млрд. долара би надхвърлила сегашния рекорд от 6.05 млрд. долара, който група инвеститори, предвождана от Джош Харис, плати през миналата година, за да придобие отбора от НФЛ Вашингтон Командърс и неговия стадион. 

Голяма променлива при определянето на цената ще бъде това къде ще играе отборът от Лас Вегас. Тимът от НХЛ Вегас Голдън Найтс играе домакинските си мачове в T-Mobile Arena, съсобственик на която е MGM Resorts International.

Бил Хорнбъкъл, главен изпълнителен директор на MGM, заяви по-рано през годината, че също иска да получи шанс да бъде домакинства на отбор от НБА.

Разходи за зала

Спортните отбори обаче все повече предпочитат да притежава залите и стадионите си и след това да застрояват заобикалящите ги имоти, като по този начин добавят още един източник на приходи.

Група от инвеститори, която предпочете този вариант, може да се наложи да добави няколко милиарда долара към цената. Стадионът, на който е предложено да се премести в Лас Вегас отборът от МЛБ Атлетикс, се очаква да струва 1.5 млрд. долара и да бъде открит през 2028 г.

Разходите за построяването на нова зала ще са най-големите при закупуването на франчайз от НБА. Различни медии определят таксата на около 4 млрд. долара. Някои консултанти очакват тя да доближи 5 млрд. долара заради голямата конкуренция и нарасналите приходи от медийни права, според запознати източници, пожелали анонимност.

Това как ще се развие продажбата на шампиона Бостън Селтикс също може да изиграе роля при ценообразуването за новите отбори. От Sportico оценяват Селтикс на 5.1 млрд. долара, което е четвъртата най-висока оценка в лигата. 

На място в Лас Вегас различни групи се борят за недвижимия имот. Тим Лайуики, строителният предприемач зад Oak View Group, предложи проект на стойност 10 млрд. долара, базиран около НБА зала. Междувременно, LVXP представи собствен план за комплекс около спортна зала на популярната Las Vegas Strip.

Леброн Джейм, който също е милиардер, е казвал, че иска да притежава собствен отбор, посочвайки към Лас Вегас. Зад звездата на Лос Анджелис Лейкърс стоят RedBird Capital Partners и Fenway Sports Group, като и двете групи инвестираха в компанията на Джеймс The SpringHill Company през 2021 г.

“Те разполагат с всичко тук,” заяви през декември Джеймс за Лас Вегас.

Той обаче не е единствен. Шакил О‘Нийл, член на Залата на славата на НБА и медийна личност понастоящем, също е казвал, че иска да се включи при разширението на лигата, без значение къде ще е това. О‘Нийл беше принуден да продаде миноритарния си дял в Сакраменто Кингс заради партньорство с компания за спортни залагания.

Дори мултинационална компания за потребителски стоки иска да се включи. Red Bull GmbH - производителят на едноименната енергийна напитка, е в начален етап на обсъждане относно наддаването за отбор от Лас Вегас, информира Bloomberg преди време.

А това е само началото. След като НБА обяви официално процеса по разширяването си, се очаква да се включат още инвеститорски групи.