Геополитическите съперничества, в това число назряващите търговски битки между САЩ и Китай, вече изпреварват инфлацията като най-голямото безпокойство за държавните инвестиционни фондове и централните банки, които управляват активи за около 22 трлн. долара, показва проучване на Invesco.

Разрастването на конфликтите от войната между Русия и Украйна до търговските ограничения - надвиснали са над инвеститорите по света от няколко години, но на фона на намаляващата инфлация и на изборите за нови лидери, на които гласува почти половината население на света през тази година, напрежението вече е в центъра на вниманието.

"Това, разбира се, е годината на изборите," казва пред Reuters Род Рингроу, ръководител Официални институции в Invesco.

"Геополитиката надделява над инфлацията в краткосрочен и в дългосрочен план."

Около 83% от участниците в проучването посочват геополитическото напрежение като най-голямото си безпокойство в краткосрочен план, докато 73% са посочили като такова инфлацията.

Геополитическата фрагментация и протекционизмът също са в челото на списъка с неща, за които 86% от анкетираните се притеснява за идното десетилетие. В дългосрочен план участниците в проучването са посочили климатичните промени като втория най-голям риск.

"Климатът вече е повсеместна тема, а инвестиционните процеси в държавните инвестиционни фондове и централните банки започват да разпределят капитали в тази насока," казва Рингроу.

Глобалното проучване на Invesco се провежда за 12-и път, като през първото тримесечие в него са включени 83 държавни инвестиционна фонда и 53 централните банки.

Възможности при златото

Напрежението, по-конкретно конфискацията от страна на Запада на над 300 млрд. долара руски активи в отговор на инвазията на Русия в Украйна, също е изплашило централните банки.

Общо 56% от тях казват, че "потенциалното въоръжаване" на резервите е повишило привлекателността на златото.

"Свидетели сме на това, че повече централни банки купуват физическо злато и на нараснало търсене това злато - или поне част от него, да се съхранява на местно ниво," казва Рингроу.