Барселона - един от най-обичаните градове в Испания, влезе в новините, когато група демонстранти напръскаха туристи с водни пистолети.

Те скандираха „Туристите, вървете си у дома“ и „Барселона не се продава“, протестирайки срещу рязко нарастващите разходи за живот и цените на жилищата, които те смятат, че се дължат на последствията от прекомерния туризъм в техния град.

Столицата на Каталуния не е единственото място, на което се провеждат демонстрации срещу свръхтуризма.

Тази година се очакват рекордните 4.7 милиарда души да пътуват по света. Това означава безпрецедентен брой туристи, наводняващи градовете - което в някои случаи може да опустоши местните общности.

Прекомерният туризъм може да увеличи цените на жилищата за местните, да замърси местната околна среда, да навреди на исторически обекти и други, посочва The Independent.

Ето седем града, жителите на които казват на туристите да стоят настрана и призовават законодателите да се справят със свръхтуризма:

Амстердам, Нидерландия

Властите в Амстердам отдавна протестират срещу туристите, които планират диви нощи в техния град. Миналата година те стартираха рекламна кампания, насочена към млади британци, планиращи пиянски вечери на тяхна територия, съобщава BBC.

Стотици жители по-рано тази година протестираха срещу прекомерния туризъм в техния град. Амстердам е посрещнал около 12 милиона туристи през 2023 г. и очаква повече през 2024 г.

Хаваи, Съединени щати

Хавайските жители отдавна протестират срещу прекомерния туризъм на своите острови - поради редица причини, включително унищожаването на местната среда, разочарованието от колониализма и туризма, разчитащ на културното присвояване на местните.

По-рано тази година беше представен законопроект, който да попречи на чужденци да купуват земя на Хаваите в опит за борба с жилищната криза в щата.

Кметът на окръг Мауи пък иска да спре собствениците на ваканционни имоти да ги отдават на туристи след смъртоносните горски пожари миналото лято, съобщава AP. Вместо това той се надява те да се използват за дългосрочно отдаване под наем, за да се справи с недостига на жилища.

Туристическата индустрия - и особено луксозните жилища, които тя подхранва, предизвикаха криза с недостига на достъпни жилища, съобщава ABC News.

Венеция, Италия

Венеция разполага с повече легла за туристи, отколкото за жители, съобщава CNBC. Някои местни казват, че сякаш живеят в град, превърнат в увеселителен парк, след като властите въведоха входна такса за посетителите.

Според кмета, идеята й е „не да затвори града, но и да не го остави да избухне“, според CNBC. Жителите обаче казват, че тя е безполезна срещу по-големите проблеми, например липсата на жилища на достъпни цени.

Малага, Испания

Жителите на Малага скандираха „Малага за живот, а не за оцеляване“ по улиците миналия месец, протестирайки срещу свръхтуризма, който, според тях, е унищожил местния пазар на жилища. Той кара жителите да напуснат домовете им поради покачващите се цени, съобщава The Guardian.

„Хората, които работят в туристическата индустрия, не могат да си позволят наемите в собствения си град. Докато жилищата се разглеждат като търгуем актив, няма да има решение“, смятат от Съюза на наемателите в Малага.

„Вярваме, че базирането на икономиката на Малага върху монокултурата на туризма е неустойчиво и трябва да се промени.“

Активистите призовават испанското правителство да постави таван на туристическите жилища, за да защити местните, съобщава Euronews.

Мачу Пикчу, Перу

Мачу Пикчу - цитаделата на инките от петнадесети век в Перу, е изправена пред „значителна дилема относно свръхтуризъм“, според Международния съвет за хотелиерство, ресторантьорство и институционално образование.

Въпреки че е защитен от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, туристите са нанесли щети на историческия град и близката му среда с отпадъци и вандализъм.

ЮНЕСКО призова правителството да въведе по-строги ограничения, за да спаси историческия обект, според CHRIE. Туризмът в Мачу Пикчу обаче осигурява огромен поток от приходи.

„Туризмът, сам по себе си, представлява нож с две остриета, тъй като осигурява икономически ползи, но също така води до големи културни и екологични въздействия“, казват от ЮНЕСКО.

„Силно увеличаващият се брой посетители на историческото светилище на Мачу Пикчу трябва да бъде съчетан с адекватно управление, регулиращо достъпа, разнообразяване на предлагането и усилия за пълно разбиране и минимизиране на въздействията.“

Оахака, Мексико

Оахака отбелязва 77% ръст в туризма от 2020 г. насам – и много от тези, които наричат ​​града дом, не са доволни от това.

Жителите организираха протест през януари, смятайки, че туризмът е променил централните квартали на града, затруднявайки местните да намерят жилище, съобщава Bloomberg. Той повишава разходите за живот в столицата на щата Оахака, съобщава Los Angeles Times.

Халщат, Австрия

Халщат е малко градче с население от едва 700 души, но се посещава от 10 000 души на ден, съобщава BBC, които се стичат, за да видят живописното населено място, разположено на езеро и заобиколено от планини.

Градчето приемаше повече от милион посетители годишно преди пандемията от COVID-19. Местните смятат пренаселеността и шумовото замърсяване като основни проблеми, възникнали заради туризма.

Миналото лято жителите ясно показаха, че имат достатъчно туристи. Те издигнаха стена, която да блокира популярно място за селфита, съобщава BBC, докато кметът на града посочи, че прилага мерки за намаляване на преминаващите автобуси с една трета.