Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск пусна неофициална анкета в социалната мрежа X с въпроса дали неговият публичен автопроизводител трябва да инвестира 5 млрд. долара в най-новия му стартъп xAI.

“Трябва ли Tesla да инвестира $5B в xAI, ако предположим, че оценката бъде направена от няколко надеждни външни инвеститори? (Необходимо е одобрение на борда на директорите и на акционерите, така че тук само проверявам нагласите)”, написа Мъск.

Милиардерът, който в момента ръководи едновременно Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink, X Corp., а вече и xAI, сподели анкетата малко след приключването на разговора с анализатори след публикуването на резултатите на Tesla за второто тримесечие.

Tesla обяви печалба за вторите три месеца на годината, която бе по-малка от очакванията на анализаторите в четвърто поредно тримесечие, както и понижаващи се приходи в основния си автомобилен сегмент. Компанията обаче отчита скок в продажбите във връзка с дейността си по съхранение на електроенергия и фокусира вниманието на инвеститорите върху бъдеще, изпълнено с роботаксита и хуманоидни роботи, които в момента се разработват.

Акциите на Tesla поевтиняха с над 7% в следборсовата търговия след излизането на резултатите ѝ за второто тримесечие.

Компаниите на Мъск често си сътрудничат и правят плащания помежду си, но не и от порядъка на милиарди долари. SpaceX например е купувала рекламни кампании, за да промотира сателитната си интернет услуга Starlink в платформата X (бившата Twitter). Boring Company пък строи тунели в завода на Tesla в Тексас.

След обявяването на резултатите за второто тримесечие акционери зададоха на Мъск въпроса дали Tesla може да инвестира в xAI и да интегрира софтуера на xAI, на име Grok, в своите автомобили. Мъск заяви, че подкрепя подобна инвестиция, но че за нея е необходимо одобрението на акционерите.

Сумата от 5 млрд. долара се появи за първи път в анкетата, която Мъск пусна след това.

xAi, която е основана през март миналата година, разработва големи езикови модели и AI софтуер, който има за цел да се конкурира с продуктите на Google, Microsoft, OpenAI, Meta и други.

Първият продукт на хAI, Grok, е далече от полезността, която предлагат чатботове като ChatGPT на OpenAI, Bard на Google, Bing на Microsoft и Claude на Anthropic. Мъск е определял Grok като политически некоректна и остроумна алтернатива на тези продукти.

Преди това xAI има набрани 6 млрд. долара финансиране, като е получила оценка от 24 млрд. долара, според блогпост на компанията от 27 май.