Последното десетилетие бе много доходоносно за супербогатите хора по света, което засили призивите за това те да бъдат облагани с повече данъци.

Състоянието на най-богатия 1% от света е скочило с 42 трлн. долара през последното десетилетие, сочи нов анализ на Oxfam International. Анализът бе публикуван преди срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 в Бразилия. Увеличението е с близо 34 пъти повече, отколкото е нараснало състоянието на долната половина по доходи от световното население.

Средното състояние на представителите на елита скача с близо 400 000 долара на човек, след отчитане на инфлацията, в сравнение с 335 долара при долната половина на жителите на света по доходи.

“Неравенството достигна неприлични нива, а досега правителствата не успяват да защитят хората и планетата от катастрофалните му ефекти”, казва Макс Лоусън, който отговаря за политиката за неравенството в Oxfam International.

“Най-богатият 1% от хората продължават да пълнят джобовете си, докато останалите трябва да събират трохите.”

Oxfam редовно публикува доклади, подчертаващи неравенството по света и се бори за промени, които да започнат да изравняват условията за всички. Най-новият анализ бе публикуван на фона на призивите на организацията и на няколко нейни партньори към лидерите от Г-20 да вдигнат данъците на супербогатите.

Като част от домакинството на срещата на Г-20, бразилското правителство наскоро възложи провеждането на проучване относно вдигането на данъците за богатите. Докладът, който бе изготвен от френския икономист и експерт по неравенството Габриел Зукман, установява, че минимален данък от 2% върху богатството на милиардерите по света би генерирал между 200 и 250 млрд. долара годишно от около 3 000 данъкоплатци.

Според Европейската данъчна обсерватория, която Зукман ръководи, супербогатите хора в големите държави плащат много по-малък дял от доходите си под формата на данъци в сравнение с обикновените хора. Освен това тяхното богатство се облага с ефективни ставки в размер на едва 0%-0.5%.

“Импулсът за увеличаването на данъците на богатите е безспорен, а тази седмица е първият реален тест за правителствата на страните от Г-20. Имат ли политическата воля да изготвят глобален стандарт, който поставя нуждите на масата хора пред тези на малцината от елита?”,пита Лоусън.

Финансови ръководители от най-големите държави в света започнаха разговори по-рано през годината за въвеждането на минимален глобален данък за милиардерите. Постигането на споразумение сред лидерите от G-20 обаче може да отнеме много време. Въвеждането на подобен данък би било сложно.