Броят на щатските градове, в които новодомците ще трябва да платят по над 1 млн. долара, за да придобият своя първи имот, се е утроил за последните 5 години, сочат данни от ново проучване. 

Докладът, дело на Zillow, посочва, че днес средната цена на жилищата в поне 237 щатски града е повече от 1 млн. долара. За сравнение, преди 5 години бройката беше едва 84. 

Повече от половината градове, в които цената е поне 1 млн. долара, се намират в Калифорния, Ню Йорк, Ню Джърси, Флорида и Масачузетс. 

Най-голям е броят им в Калифорния – 117, следвани от Ню Йорк с 31 и Ню Джърси (21). 

Защо цените скачат? 

Високите цени на жилищата, в съчетание с повишените лихви по кредитите, са основна причина за недоволството от страна на американците. Общо 76% от участниците в анкета на Gallup през май посочват, че в момента не е добър момент за покупка на имот.  

През юни средната цена на вече построените имоти в САЩ достигна рекорд за втори пореден месец и възлиза на 426 900 долара. 

И все пак, бъдещите собственици на имоти в най-голямата икономика може би ще имат повод за радост в бъдещите месеци. Днес на пазара има 1.32 млн. активни обяви за имоти, което е с 23.4% повече спрямо година по-рано. 

По-големият им брой означава, че купувачите се въздържат от покупки, а това може да накара продавачите в скоро време ще трябва да намалят цената си.