Юридическият екип, който се противопостави на предложения рекорден пакет от възнаграждения за главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, сега иска да получи рекордно заплащане за труда си - 7.3 млрд. долара или по 370 000 долара за всеки час работа.

Екипът бе съставен от 37 адвокати и сътрудници, представляващи акционера в Tesla Ричард Торнета, който заведе дело срещу производителя на електромобили относно предложения пакет на стойност 56 млрд. долара. Торнета спечели делото в съд в щата Делауеър през януари, като съдия Катлийн Маккормик отхвърли предложения пакет за Мъск.

В отговор Tesla проведе ново гласуване на акционерите през юни, а от компанията заявиха, че предложението за Мъск "не е заради парите", а по-скоро е свързано със задържането на вниманието му върху компанията.

Акционерите в крайна сметка гласуваха в полза на пакета възнаграждения и взеха решение за преместване на регистрацията на Tesla от Делауеър в Тексас.

Наскоро Маккормик изслуша юридическия екип на Торнета и Tesla относно тяхното заплащане.

Адвокатите на Торнета са предоставили аргументи и свидетелски показания на експерти, за да покажат защо заслужават 7.3 млрд. долара хонорар за правни услуги, състоящ се изцяло в акции на Tesla. Съгласно цената на акциите от по-рано този месец това се равнява на около 370 000 долара за всеки час работа.

Тяхната обосновка е била сходна с тази, която са предоставили от Tesla за заплащането на Мъск: Не става въпрос за само за пари, а за стимули за поведение в бъдеще.

"Ако Делауеър продължава да търси стойност в контрола на лошото поведение, тогава намаляването на стимулите за адвокатите би била много лоша идея", казва Грег Варало, партньор в адвокатската кантора Bernstein Litowitz Berger & Grossman.

Адвокатите са заявили, че вместо обичайните 33% хонорар за адвокатите, които позволява щатът Делауеър, те молят за по-малко - 11% от акциите на Tesla, които са щели да отидат при Мъск, ако съдията не бе отменил предложеното плащане. Те казват, че искат "част от стойността", която "са създали."

"Борихме се срещу най-добрите," казва Варало. "Съдебните дела срещу Tesla никога не са лесни. Има компании, които играят по правилата всеки ден, но има и компании като Tesla."

Адвокатът на Tesla Джон Ройд заяви пред Маккормик, че молбата за хонорара изглежда като "адвокатска шега."

Рийд заяви, че решението на съдия Маккормик от януари е довело до поевтиняването на ациите на Tesla и е хвърлило съмнение върху бъдещето на Мъск в производителя на електромобили.

Рийд е поискал адвокатите на Торнета да получат 13.6 млн. долара.

Съдебни документи показват, че над 8 000 акционери в Tesla са изпратили писма и възражения до съда относно хонорарa за правни услуги.

Ако бъде одобрен, хонорарът ще бъде най-високият в корпоративната история на САЩ и ще надхвърли присъдените 688 млн. долара по груповото дело срещу Enron през 2008 г.