Търсенето на злато, с изключение на извънборсовите сделки (OTC), намалява с 6% на годишна база до 929 тона през второто тримесечие на 2024 г. след като резкия спад в търсенето на бижута надделява над лекото повишение в други сектори. Ако бъдат включени и OTC инвестициите към общата цифра, търсенето на злато отчита 4% ръст на годишна база до 1 258 тона, което е най-голямото количество, откакто Световния съвет по златото (WGC) започва да води подобна статистика през 2000 г.

OTC инвестициите в размер на 329 тона са значителен компонент от общото търсене на злато през второто тримесечие. Заедно с продължаващото изкупуването на злато от страна на централните банки, то помага за повишението на цената на няколко пъти до рекордни нива по време на тримесечие.

Средната цена на златото възлиза на рекордните 2 338 долара за тройунция през второто тримесечие, което представлява 18% ръст на годишна база и 13% повишение в сравнение с първото тримесечие, сочат данни Лондонската асоциация на участниците на пазара за благородни метали (LBMA). Златото поскъпна до рекордните 2 427 долара за тройунция през май.

Регионалните инвестиционни тенденции продължават да се разминават. Търсенето на златни кюлчета, монети и ETF, остава силно на Изток, в сравнение със значителен спад на Запад. Инвестиционните потоци към ETF-ите на Запад обаче започват да се завръщат през третото тримесечие.

Бижута

Рекордните цени на златото са оказали своето влияние върху потреблението на бижута през второто тримесечие, като обемите падат с 19% на годишна база до четиригодишно дъно от 391 тона.

В комбинация с относително устойчивото търсене през първото тримесечие, търсенето за полугодието пада с 10% на годишна база до 870 тона.

Китай отчита най-голям спад в търсенето на златни бижута, поради комбинацията от по-слабата местна икономика и рекордно високите цени на метала.

Търсенето на златни бижута в Турция отчита първия си спад на годишна база от първото тримесечие на 2022 г., понижавайки се с 19% до 8 тона.

Централни банки

Нетното количество, закупено от централните банки нараства с 6% на годишна база до 183 тона през второто тримесечие, но бележи понижение от 39% в сравнение с предходното тримесечие.

Нетното количество, закупено през първото полугодие нараства с 5% на годишна база до рекордните 483 тона.

Централната банка на Полша е най-големият купувач на злато през второто тримесечие. Първата покупка на банката от четвъртото тримесечие на 2023 г. увеличава златните ѝ резерви с нетните 19 тона, като те вече достигат 377 тона.

Инвестиции

Инвестиционното търсене на злато през второто тримесечие, в това число златни кюлчета, монети и борсово търгувани фондове (ETF) бележи лек ръст до 254 тона.

Понижението от 5% на годишна база в инвестициите в златни кюлчета и монети до 261 тона се дължи изцяло на 38-процентния спад на инвестициите в монети. Инвестициите в златни кюлчета нарастват с 12% на годишна база.

Отливът на средства от глобалните ETF-и, инвестиращи в злато, намалява през второто тримесечие, а активите им намаляват само със 7 тона до 3 105 тона, след като за същия период на 2023 г. отчетоха спад от 21 тона.

Технологии

Златото, използва в промишлени приложения, нараства с 11% на годишна база до 81 тона през второто тримесечие. Увеличението в търсенето за първото полугодие е сходно и достига 162 тона.

В основата на този ръст е секторът на електрониката, където е отчетено повишение от 14% на годишна база до 68 тона.

Златото, използвано за други промишлени понижения остава без промяна на годишна база на ниво от 11 тона, докато търсенето в стоматологичния сектор продължава дългосрочния си спад, понижавайки се с 5% на годишна база до 2 тона.

Предлагане

Общото предлагане на злато нараства с 4% на годишна база през второто тримесечие, като производството от златните мини и рециклирането дават своя принос.

Общото предлагане през първото полугодие бележи повишение от 1% на годишна база като възлиза на 2 441 тона. В основата му е ръстът на добива от златни мини от 2% през второто тримесечие, който допринася за ново рекордно ниво на производството за полугодието.

Рециклираното злато през второто тримесечие нараства с 4% на годишна база, повишавайки общият обем на рециклираното злато през първото полугодие до най-високото му ниво от 2012 г.