Германският автопроизводител Volkswagen AG се цели в пазарна капитализация от до 75 млрд. евро при първичното публично предлагане на акции на Porsche, като това може да се окаже едно от най-големите IPO-та в Европа.

От борда на директорите на Volkswagen обявиха, че възнамеряват да листват акции на цена между 76.50 и 82.50 евро в средата на очаквания от анализаторите ценови диапазон.

Общо 911 милиона акции на Porsche ще бъдат разделени на 455.5 млн. привилегировани акции и 455.5 млн. обикновени книжа. Само до 113 875 000 привилегировани акции без право на глас обаче ще бъдат предложени, с което ще бъдат набрани около 9.4 млрд. евро.

Холдингова компания, контролирана от фамилията Порше-Пийх, ще закупи 25% плюс 1 от обикновените акции на Porsche с право на глас при 7.5% премия.

На фона на слабото представяне на IPO пазара в Европа тази година - основно заради скока в инфлацията, енергийните разходи и лихвените проценти, се смята, че има значителен интерес към предлагането на Porsche, като държавните инвестиционни фондове на Катар, Абу Даби и Норвегия вече са насочили милиарди евро, според VW.

Най-редките автомобили, показани на Есенния авто-ретро салон в София

Търговията с акциите на компанията се очаква да започне на 29 септември на Франкфуртската фондова борса.

Около половината от постъпленията от IPO-то ще отидат за акционерите на VW под формата на специален дивидент.