Депозитите на домакинствата в българските банки достигнаха нова рекордна стойност към края на месец юни тази година. Те възлизат на общо 86.527 млрд. лева, като нарастват с над 12% на годишна база. 

За лихвите по влоговете обаче не може да се каже същото, тъй като при тях нарастването е съвсем скромно. 

През юни 2024 г. средният лихвен процент по срочните депозити с договорен матуритет в левове се повишава с 0.23 процентни пункта до 0.99%, а по тези в евро – с 0.19 пр. п. до 1.60%. 

Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на нивата си от 0.01%, тези по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове остават на ниво от 0.10%, а по тези в евро нарастват незначително до 0.16%.  

Станаха ли лихвите по депозитите по-високи от инфлацията?

На българския банков пазар вече има депозити, които предлагат лихва, по-висока от настоящите нива на инфлацията. 

Тригодишният депозит на tbi bank носи годишна лихва от 3.2%, ако се открие онлайн през приложението на кредитната институция. 

По данни на Националния статистически инстит, годишната инфлация у нас за месец юни възлиза на 2.5%, като бележи спад за трети пореден месец. В последния си макроикономически доклад Българската народна банка прогнозира, че до края на 2024 година инфлацията ще спадне до ниво от 2.2%, след което леко да се ускори до 2.8% в края на 2025  г. и да стигне 2.6% в края на 2026  г.  

Колко губим от разликата в лихвите? 

Тоест, за следващия тригодишен период, един депозит с годишна лихва от 3.2% би донесъл положителна реална доходност между 0.6% и 1% годишно, с отчитане на ефектите на инфлацията. 

Това обаче не е така, ако се вземат средните нива за банковата система, които в момента са около 1%. 

Хипотетично, ако вложим 10 000 лева на тригодишен влог с годишна лихва от 3.2%, в края на периода ще разполагаме с малко под 11 000 лева по сметката, докато при лихва от 1%, натрупаната сума ще е около 10 300 лева. 

Тоест, дирекната загуба за вложителя при разлика от 2.2% в депозитната лихва е около 700 лева. Освен това, годишната лихва от 1% по депозита дори не покрива прогнозираното равнище на инфлацията за периода.  

Могат ли разплащателните сметки да носят доходност?

Трябва да се има предвид, че голяма част от спестяванията на домакинствата дори не се държат в срочни депозити, а стоят в разплащателни сметки, по които лихвите в момента остават близки до нулата. 

Спестовната сметка "Касичка" на tbi bank обаче дава възможност за внасяне и теглене по всяко време, като олихвява наличните средства до 50 000 лева с фиксирана годишна лихва от 1%. 

Ако вземем горния пример, разликата при налични 10 000 лева по сметката за период от една година не е за подценяване. При 0% лихва сумата ще остане същата в най-добрия случай (а може и да намалее, ако по нея се начисляват такси), докато по сметката "Касичка", в края на едногодишния период ще имате малко над 10 100 лева, тъй като tbi bank не начислява такси за откриване и поддръжка на сметки. 

От всички тези калкулации става ясно, че ситуацията от последните няколко години, при която банковите депозити не можеха да покрият нивата на инфлацията и на практика носеха отрицателна реална доходност, вече започва да се променя. 

Условията на банките обаче се различават значително, а от гледна точка на депозитите, ръстът на средните лихвени равнища се покачва с много по-слаби темпове от тези, с които нарастват обемите им. 

tbi bank остава с едни от най-добрите предложения на пазара, а повече за тях можете да научите тук