Българите търсят по-висока доходност, защото инфлацията все още е висока, макар и да върви надолу в последните месеци. В бъдеще банките ще бъдат принудени да плащат по-високи лихви по депозитите. 

Това коментира Даниел Трифонов, ръководител "Ликвидност и финансови пазари" в tbi bank, в рамките на форума "Еврото, българите и бизнеса", организиран от Darik Business Review.

Защо лихвите по депозитите в България са ниски?

"В tbi се опитваме да даваме високи лихви на депозантите, които да са близки до европейските. Допреди 2-3 години лихвите бяха отрицателни и бяхме свикнали с това, че централните банки наливат ликвидност, което означаваше, че банките искаха пари от своите клиенти, за да съхраняват парите им".

Трифонов напомни, че след пандемията от COVID-19, когато дойде инфлацията, основните лихвени проценти се повишиха, но, въпреки това, голяма част от българските банки задържаха лихвите по депозитите ниски и клиентите се оказаха в неизгодна позиция, защото губят пари заради тяхното обезценяване. В повечето европейски държави това не е така и лихвите по банковите влогове са доста по-конкурентни, отколкото у нас. 

Причината, поради която се смята, че банките не са склонни да увеличават лихвите по депозитите, е излишната ликвидност, с която разполагат. Тя обаче е разпределена в няколко по-големи банкови групи, в които по принцип по-голямата част от хората съхраняват спестяванията си.

Тази ликвидност насочва парите от тези големи институции към ипотечното кредитиране, което пък се отразява на имотния пазар, смята Даниел Трифонов.

"Цената на парите трябва да е определена справедливо и, вероятно, с присъединяването на България към еврозоната лихвите по депозитите ще се нормализират и ще започнат да се доближават до европейските". 

В какво инвестират българите? 

Според Даниел Трифонов, за по-възрастното поколение банковият депозит си остава най-разпознаваемата и най-популярната форма на спестяване. По-младите хора обаче търсят и други, по-рискови инвестиционни алтернативи. 

"От една страна, ние сме традиционна банка, но от друга се опитваме да бъдем по-близо до финтех екосистемата и да предлагаме иновативни продукти. Те са интегрирани в нашето мобилно приложение, така че да са максимално достъпни за потребителите". 

Според финансиста, интересът към дигиталните финансови продукти в България се увеличава. 

Новата облигационна емисия на tbi

Новите регулации в банковия сектор налагат допълнителни изисквания за покриване на критериите за капиталова адекватност.

Сред тях е и изискването банките да имат допълнителен привлечен капитал и да не използват само парите на депозантите, поради което в ЕС има много кредитни институции, които пускат на пазара облигационни емисии. 

"Следващата седмица tbi пуска нова емисия, която ще е предназначена за професионални инвеститори, пенсионни фондове и застрахователни дружества. Минималният размер на поръчката е 100 000 евро, защото, според регулатора, това е риск, който трябва да бъде поет само от хора, които знаят и разбират какво купуват. Това не е продукт за по-малките инвеститори. Доходността по емисията е около 9%, като тя се изчислява на базата на основните проценти на международните пазари плюс известна рискова премия".  

Трифонов допълни, че tbi е една от най-печелившите банки и може да си позволи да плаща такава цена за финансовия си ресурс.

Накъде ще се движат лихвите по кредитите и депозитите? 

Според Даниел Трифонов от tbi, фактът, че инфлацията в еврозоната се понижава, е добра новина, но все още не е ясно докога тя ще остане над целевото ниво на ЕЦБ от 2%. Той припомни, че централната банка вече понижи лихвите и то преди Федералния резерв на САЩ, което се случва за първи път. 

"В средносрочен план, през следващите 3-5 години, лихвите ще се движат в диапазона между  2% и 4%, а централните банки едва ли ще бързат с понижаването им. Дори и да има такова, то няма да е толкова драстично колкото повишаването им. То беше рязко, защото имаше спешна необходимост от овладяване на инфлацията". 

Той е на мнение, че подобна ситуация е по-здравословна за икономиката, отколкото отрицателните лихви, защото все пак стимулира и инвестициите. 

"Еврото, българите и бизнеса" се проведе с подкрепата на ARCO REAL ESTATE България, Булстрад Виена Иншурънс груп, TBI Bank, Belayer, Карол Капитал Мениджмънт, Trusty, Мати-Ди и Хел Енерджи България.