Цената на акциите на Rolls-Royce скочи с повече от 11% до рекордно високите над 500 паунда днес, след като компанията възстанови изплащането на дивидент и завиши прогнозата за печалбата си след отчетените силни резултати за първото тримесечие.

Акциите ограничиха ръста си малко по-късно и се търгуват с повишение от 8.8% за деня.

Британската космическа и отбранителна компания отчете печалба в размер на 1.1 млрд. паунда (1.4 млрд. долара) за първото полугодие и обяви, че очаква тя да нарасне до между 2.1 и 2.3 млрд. паунда за цялата 2024 г., което бе повече от пазарните очаквания.

Компанията обяви, че ще възстанови изплащането на дивидент за цялата 2024 г.  

Главният изпълнителен директор на Rolls-Royce, Туфан Ергинбилгич, който пое управлението на компанията през 2023 г., обяви, че силното финансово представяне е доказателство за резултатите от плановете на Rolls-Royce и програмите за оптимизация и ефективност на разходите.

“Нашата трансформация на Rolls-Royce в силно представящ се, конкурентен, устойчив и разрастващ се бизнес продължава интензивно. Увеличаваме потенциала за печалба и кеш на компанията в една предизвикателна среда за веригите на доставки, които управляваме активно,” казва той в свое изявление.

“Тези резултати и повишената ни финансова устойчивост ни дават увереността да повишим прогнозата за печалбата през 2024 г. и да възстанови изплащането на дивидент на акционерите въз основа на резултатите за цялата 2024 г.”