Над 100 рискови капиталисти, сред които и милиардера Марк Кюбан обявиха подкрепата си за кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис, в противовес на технологичните милиардери, които подкрепят кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Силициевата долина традиционно е считана за либерален бастион, но републиканците спечелиха подкрепата на видни фигури от технологичната индустрия за настоящия изборен цикъл. Те бяха подкрепени от избора на Тръмп на сенатора Джей Ди Ванс, който е бивш рисков капиталист, за кандидат за вицепрезидент на САЩ. Решението на президента Джо Байдън 21 юли да се откаже от надпреварата обаче вдъхна нова енергия на някои представители на технологичната индустрия, които преди това стояха встрани.

"Ние прекарваме дните си в търсене, инвестиции и оказване на подкрепа на предприемачи, които градят бъдещето. Ние сме за бизнеса, американската мечта, предприемачеството и технологичния прогрес," обявиха от групата инвеститори в петиция, която бе публикувана онлайн.

"Ние също така вярваме в демокрацията като гръбнака на нашата нация. Вярваме, че силните, надеждни институции са характеристика, а не бъг и че нашата индустрия и всяка друга индустрия, биха се сринали без тях."

Рийд Хофман, основател на LinkedIn, инвеститорът Крис Сака, Кейти Стантън от Moxxie, Ева Хо от Fika Ventures и Ребека Кейдън от Union Square Ventures, са сред подписалите писмото с обещание да гласуват за Харис на изборите на 5 ноември.

Главният изпълнителен директор на Box Аарън Леви, който е дарител на демократическата партия, заяви пред Reuters, че много хора в Силициевата долина са били "разочаровани" от състоянието на Демократическата партия под ръководството на Байдън. Леви, който не е рисков капиталист, не е подписал петицията, но е направил дарение за предизборната кампания на Харис, както и за тази на Байдън преди да се откаже.

Издигането на номинацията на Харис "променя напълно пейзажа," казва той, посочвайки към множеството публични и частни дарения от негови колеги от индустрията. Средствата може да се увеличат още повече, след като Харис изложи позициите си по отношение на бизнеса и технологиите.

Основателят на Zynga Марк Пинкъс, който също е донор на Демократическата партия и през миналия месец заяви, че Байдън е по-рисков от Тръмп, сега казва, че "не е решил за кого да гласува и е объркан." Ако Харис представи платформа, която подкрепя иновациите, това може да изясни объркването, поясни Пинкъс.