Експерименталното училище, което Илон Мъск планираше да отвори в селски район на Тексас, вече приема ученици. В Бастроп, който се превърна в дом на SpaceX и The Boring Company, училището на Мъск, което носи името Ad Astra трябва да започне занятия през септември “в съответствие с издадените от местните органи лиценз,” обявиха от образователната институция.

Името на училището означава “Към звездите”, а то е основано от Мъск през 2014 г., за да образова собствените му деца. “Не виждах обикновените училища да правят нещата, които мислех, че трябва да се правят,” казва той тогава. Първоначално училището обслужваше неговите деца и тези на служители на SpaceX, за които образованието бе безплатно. То се намираше в централата на SpaceX в Хоторн, Калифорния, имаше само няколко десетки ученици към 2018 г., а програмата му наблягаше на STEM обучението с фокус върху математиката, науките, изкуственият интелект и роботиката. Училището затваря през 2020 г. по време на пандемията и е пренасочено към супер конкурентно онлайн училище на име Astra Nova. След това онлайн страницата на Astra Nova започва да препраща към настоящия уебсайт на Ad Astra.

Възраждането на Ad Astra в Бастроп набляга на сходна учебна програма, въпреки че неговият уебсайт не предоставя много подробности за занятия. Училището приема заявления за учебната 2024/2025 г., а от децата, „които ще започнат в началната програма, се изисква да могат да ползват сами тоалетната.”

Въпреки че изчаква лиценз, за да заработи, Ad Astra обяви в социалната мрежа X, че “вече се приемат заявления за учебната 2024/2025 г.” Мъск е заявявал преди, че намалява акцента върху класовете и вместо това се фокусира върху “това всички деца да преминават през един и същи клас едновременно, като на поточна линия.” Според секцията „Често задавани въпроси“ по отношение на приема, в Бастроп ще бъдат приети общо 48 ученици в две нива на обучение, като таксата ще бъде субсидирана за първата година, а след това ще бъде “в съответствие с тези на местните частни училища.”

Миналата година Wall Street Journal информира, че Мъск обмисля да отвори училище по метода Монтесори в Бастроп, а преди няколко месеца Ad Astra е набирало преподаватели в Бастроп през компания за подбор на персонал на име Xplor Education. На сайта на Ad Astra не се споменава в него да се преподава по метода Монтесори, но Xplor все още има обяви за работа за предучилищни, начални и STEM преподаватели. “Докато родителите им подкрепят постженията, които сферата на човешките възможности, техните деца ще израснат като следващото поколение новатори,” се казва в обявите. (Заявленията обаче не са ограничени само до служителите на Мъск) Училището ще бъде разположено в бивша ферма за коне, според имотния регистър.

Мъск започна да купува земя в Бастроп през 2021 г., което накара много от местните жители да настръхнат. Няколко ферми бяха закупени от Мъск за производствени обекти на SpaceX и The Boring Company, а след това компаниите му бяха обвинени в това, че застрояват безразсъдно земя по поречието на река Колорадо. Тази година на The Boring Company бяха наложени две екологични глоби за нарушения като неправомерно изхвърляне на отпадни води.

В града Мъск също така започна да строи жилищна общност на име “Snailbrook,” както и редица магазини и заведения за хранене на име “Hyperloop Plaza.”