От началото на 2024 г. пазарът на криптовалутите се радва на активна динамика. След пускането на борсово търгуваните спот фондове (ETF) върху Bitcoin и Ethereum се появява друга тенденция - растежът на стабилните монети (т. нар. "stablecoins"), който продължава 10 последователни месеца.

Стабилните монети, или токени, са клас криптовалути, чиято стойност е фиксирана към резервен актив, например конвенционална валута или суровина. Те се отличават с по-ниска волатилност от останалите криптовалути, например биткойна, откъдето идва и наименованието им.

Според доклад на CCData, цитиран от Coin Telegraph, общата пазарна капитализация на стейбълкойните се е повишила с 2.11% през юли до общо 164 милиарда долара. 

Най-големият стейбълкойн по пазарна капитализация Tether продължава да поскъпва, покачвайки се с 1.61% до рекордна пазарна оценка от 116 милиарда долара. Ръстът ѝ продължава 11 поредни месеца.

Има и други големи стейбълкойни, като USD Coin, BUIDL на BlackRock и PayPal USD, които бележат повишения, докато First Digital USD и Ethena USDe регистрират спад на пазарната си капитализация.

PayPal USD продължава да бъде най-големият печеливш в Топ 10 на стабилни монети, покачвайки се със 17.9% до 589 млн. долара.

Обемите на търговия със стейбълкойни паднаха с 8.35% до 795 милиарда долара през юли, на фона на затруднената активност на централизираните борси, но оттогава насам са с тенденция да записват по-високи месечни обеми, след пускането на спот Ethereum ETF фондовете и възходящите настроения в индустрията, според доклада на CCData.

Анализаторите посочват и въвеждането на европейската директива за дигиталните активи MiCA, която породи опасения относно бъдещето на стейбълкойните в Европа и допринася за намаляването на търговската активност на централизираните борси.

Регламентът изискват емитентите на стейбълкойни да осигурят лицензи за електронни пари и да поддържат значителни резерви, повишавайки сигурността на пазара. Големите стабилни монети като USDC и EURC на Circle вече се съобразиха с това изискване. 

USD Coin продължава да доминира търговската дейност на централизираните борси, със значително увеличение на търговската активност. Тя е и втората по големина стабилна монета по пазарна капитализация.

Докладът отбелязва, че USDC сега представлява 73.5% от пазарния дял сред първите 10 стабилни монети по пазарна капитализация.