Хората стават все по-нетърпеливи по отношение на Федералния резерв на САЩ.

За последната година Фед остави лихвите на най-високото им ниво от повече от две десетилетия, което оскъпи ипотечните и потребителските кредити и погасяването на задължения. Сега централната банка на САЩ обмисля кога да направи нещо, което не е правила от пандемията – да понижи лихвите.

Взетото тази седмица решение от страна на Фед да остави за пореден път лихвите без промяна не успокои никого. Чакането обаче може най-накрая да приключи при следващото заседание на Фед през септември.

“На септемврийското заседание може да има понижение на лихвите”, заяви председателят на Фед Джеръм Пауъл, което веднага се отрази на пазарите.

Част от този блясък обаче избледня още по време на неговата пресконференция, след като той неколкократно заяви, че увеличението на лихвите през септември в никакъв случай не е сигурно. “По-общото усещане на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) е, че икономиката се приближава към точката, в която ще бъде уместно да понижим лихвения процент.” С други думи, близо сме, но може би не и до септември.

Кога Фед ще понижи лихвите?

Единственото сигурно нещо е, че това няма да се случи преди заседанието на централната банка на САЩ на 17-18 септември. Освен него Фед има още две други заседания – през ноември и декември.

Изглежда все по-малко вероятно Фед да понижи лихвите повече от веднъж тази година, което централни банкери прогнозираха в началото на годината. Това е така, защото централната банка вероятно иска да разпредели пониженията в по-дълъг период от време, за да види как ще се развие икономиката.

Ако някои хора си мислят, че Фед със сигурност няма да започне да понижава лихвите през ноември, заради изборите в САЩ, може би трябва да помислят отново.

Пауъл заяви, че Фед ще действа в най-добрия интерес на американската икономика, независимо от времето. “Ние не променяме нищо в нашия подход, за да обръщаме внимание на други фактори, като политическия календар”, каза той.

Вероятност за понижение на лихвите

Имайки предвид всичко това, инвеститорите са напълно убедени, че централната банка ще понижи лихвите на заседанието си през септември, според данните за фючърсите върху фондовете на Фед. Все повече инвеститори залагат, че Фед ще предпочете понижение от половин процентен пункт, въпреки че мнозинството смятат, че лихвата ще бъде намалена с четвърт процентни пункта.

Какво ще е необходимо, за да понижи Фед лихвите през септември?

Има формула, която ръководителите във Фед следват, за да отговорят на горещия въпрос: Кога трябва да понижим лихвите?

Пауъл предостави груба скица, заявявайки, че ако инфлацията се понижи по-бързо или остане в тон с очакванията на ръководителите във Фед, докато в същото време икономическия растеж остава “сравнително силен”, а пазарът на труда продължи по същия път, “понижението на лихвите може да е опция” през септември.

Ако обаче инфлацията отчете неочаквано увеличение, което се случи през първото тримесечие на годината, това може да накара Фед да забави още повече понижението на лихвите, заяви той.

От друга страна, “ако пазарът на труда, отслабне неочаквано или инфлацията падне по-бързо от очакваното, ние сме подготвени да реагираме”, заяви Пауъл, намеквайки, че това ще накара централната банка да понижи лихвите.

Може ли да няма понижение на лихвите тази година?

Изглежда малко вероятно Фед да не понижи лихвите въобще през тази година на фона на инфлацията, която е съвсем близо до целевото ниво на Фед от 2% и след като други централни банки, в това число и Европейската централна банка (ЕЦБ), вече започнаха да понижават лихвените проценти.

Малко вероятно обаче не означава невъзможно.

Торстен Слок, старши икономист в Apollo Global, поддържа предишната си прогноза, че Фед няма да понижи лихвите въобще през настоящата година.

“Преди заседанието на Фед на 18 септември трябва да излязат още два пъти данни за индекса на потребителските цени (CPI), така че трябва да изчакаме и да видим дали низходящият тренд при инфлацията ще продължи”, казва той пред CNN. “На фона на стабилния ръст на заетостта и солидните потребителски разходи, ние смятаме, че настоящите пазарни очаквания за три понижения на лихвите през тази година са грешни”.