Инфлацията в еврозоната отново се повиши през юли, повдигайки въпроса дали Европейската централна банка няма да се откаже от бързото намаляване на лихвените проценти, пише Euronews.

Хармонизираният индекс на потребителските цени в еврозоната бележи ръст от 2.6% на годишна база през юли, което е леко повишение спрямо отчетените 2.5% в предходния месец, според предварителните оценки на Евростат. Годишният темп на инфлация през юли надмина прогнозите, които бяха за ниво от 2.4%.

Разходите за енергия са един от основните двигатели на поскъпването, като цените в този сегмент са се повишили с 1.3% на месечна база. Това е рязко увеличение спрямо покачването с 0.2% през юни. Неенергийните промишлени стоки също отбелязват по-бърз ръст от 0.8% в сравнение с 07% през юни.

Услугите поскъпват най-силно през юли (с 4%), но по-слабо в сравнение с юни (4.1%), следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия (с 2.3% в сравнение с 2.4%) през юни. Като се изключат храните и енергията, основната инфлация се задържа на 2.9% на годишна база през юли, надминавайки пазарните очаквания за 2.8%.

Инфлацията в Германия расте, докато в Испания и Португалия се забавя

Сред членовете на еврозоната Белгия продължава да има най-висок годишен процент на инфлация (5.6% за юли), което е най-високата стойност от януари 2023 г. насам. Въпреки това, на месечна база инфлацията в Белгия се забавя с 0.6%, обръщайки ръста от 0.5% през юни. 

В Германия хармонизираните потребителски цени са се повишили с 2.6% в сравнение с юли 2023 г., отбелязвайки леко увеличение от предишния темп от 2.5%.

На месечна база инфлацията в Германия се ускорява с 0.5% спрямо увеличение от 0.2% през юни. В Нидерландия инфлацията също се повишава допълнително от 3,.% на 3.6%, достигайки най-високото ниво от юли 2023 г. насам. 

За разлика от това темпът на растеж на потребителските цени спада значително както в Испания, така и в Португалия. Годишната хармонизирана инфлация в Испания спада от 3.6% на 2.9%, докато в Португалия намалява от 3.1% на 2.7%.

Ще намали ли ЕЦБ лихвите през септември?

Докладът за инфлацията през юли отбелязва неуспеха на еврозоната за намаляване на инфлацията. Покачването изненада икономистите, които очакваха по-нататъшно облекчаване на ценовия натиск.

В момента пазарите прогнозират с 90% вероятност Европейската централна банка да намали лихвените проценти на заседанието си на 14 септември.

Последните данни за ръста на потребителските цени обаче може да предизвикат преразглеждане на плановете. По-рано този месец в изявлението си за паричната политика ЕЦБ повтори, че „не се ангажира предварително с конкретен лихвен курс“. Президентът на институцията Кристин Лагард подчерта това по време на пресконференцията, заявявайки, че решенията ще продължат да зависят от данните и ще се вземат предвид на всяка следваща среща.

"Данните за инфлацията са по-високи от прогнозите, но не са "разклатили лодката" по отношение на очакванията за лихвените проценти за ЕЦБ. Все още очаквам второ намаление на ставката през септември. Колебанието на инфлацията около настоящите нива е точно това, на което ЕЦБ базира своите прогнози“, коментира Кайл Чапман, анализатор на валутните пазари в Ballinger Group. 

Пазарни реакции: Еврото е стабилно, европейските акции отчетоха слаб ръст

Реакцията на финансовите пазари след публикуването на данните за инфлацията през юли беше умерена. Еврото остана стабилно на ниво около 1.0820 спрямо щатския долар. Еврото се понжи с 1.2% по-ниско спрямо японската йена, тъй като Централната банка на Япония повиши лихвените проценти и намали програмата си за закупуване на облигации.

Доходността на европейските държавни облигации като цяло остана непроменена, като доходността на германските 10-годишни държавни ценни книжа е на ниво от 2.33%.

Германският борсов индекс DAX 30 се повиши с 0.4%, докато френският CAC 40 се представи по-добре с ръст от 1.3%. Испанският IBEX 35 падна с 1.3%, докато италианският FTSE Mib се повиши с 0.2%.