Жители на Венеция и посетители на града приветстваха новите правила, които влязоха в сила вчера, с цел ограничаване на туристическите групи. Това бе поредният опит за намаляване на свръхтуризма.

Туристическите групи ще бъдат ограничени до 25 човека, а на гидовете ще бъде забранено да използват високоговорители, с което ще се улесни придвижването на пешеходците и ще се намали шума за местните жители.

"Смятам, че това е правилно," казва пред Reuters 81-годишнната местна жителка Еди Руберт.

"Би било по-добре да се намалят още. Защото не можете да вървите по тесните улици покрай каналите, когато тези групи от туристи са там," допълва тя, заявявайки, че положението е още по-лошо, когато ѝ се налага да използва своята количка за пазаруване.

През април Венеция стана първият град в света, който въведе такса за посетители като експериментът има за цел да разубеди посещаващите града само за ден да пристигат в пиковите периоди.

Според Себастиан Фагараци, съосновател на туристическата организация 'Venezia Autentica' (Автентична Венеция), трябва да се предприемат още действия.

"Това вероятно е добро решение в това отношение, но няма да е достатъчно. Туризмът във Венеция е прогонил 72% от жителите в последните 70 години, така че в момента са останали само 28% от тях".

В историческия център на Венеция през 1954 г. са живели над 170 000 души, според местните власти. През миналата година техният брой е малко над 49 000.

"Не е достатъчно просто да се намалят групите или да се иска от хората да плащат малка туристическа такса. Това, което трябва да се направи, е да се преосмисли туризма, така че да подкрепя местната общност," допълва Фагараци, чиято организация има за цел да подкрепя по-устойчивия туризъм.

Ограниченията, които важат за центъра на града и за островите Мурано, Бурано и Торчело, получиха одобрението и на някои от туристите.

"Смятам, че това е добра мярка. На много места е много пренаселено," казва Марк Кър, който идва от Шотландия.

"Вчера бяхме в базиликата Сан Марко, а опашките за влизане бяха огромни. Мисля, че има нужда всичко това да се управлява", допълва той.