Цената на златото се повиши с близо 3% от началото на тази седмица и по-рано днес достигна нов рекорд от 2513 долара за тройунция. Ценният метал е на път да запише най-силния си седмичен ръст от месец март насам, на фона на повишаващото се напрежение в Близкия изток след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания. 

Златото играе роля на "актив убежище" в подобни случаи, което може да обясни активността на купувачите. Очакванията, че Федералния резерв на Съединените щати може да понижи лихвените проценти в страната на следващото си заседание през септември също се отразяват позитивно на ценния метал, тъй като той се използва и като инструмент за защита от инфлацията. 

В момента пазарните участници оценяват шансовете за намаление на лихвите в САЩ през септември на почти 100%. 

Напрежението в Близкия изток нарасна още повече в края на тази седмица след въздушните удари в Иран и Ливан, при които бяха убити високопоставени служители на Хамас и Хизбула. 

Широко разпространено е мнението, че ударите са дело на Израел. Това повиши цените на суровия петрол и засили търсенето на злато и сребро.

По-рано тази седмица Световният съвет по златото съобщи, че търсенето на злато през 2023 г. е достигнало до нови рекордни нива, на фона на постоянното геополитическо напрежение и слабата китайска икономика. 

Междувременно, годишното производство на златните мини нараства с 1%, в сравнение с 2022 г. до 3 644 тона, но не успява да достигне поставения през 2018 г. рекорд.