Търсенето на злато през 2023 г. достига до нови рекордни нива - на фона на постоянното геополитическо напрежение и слабата китайска икономика, тласкащи инвеститорите към актива убежище, съобщават от Световния съвет по златото (WGC).

Трансакциите със злато възлизат на общо 4 899 тона през миналата година, в сравнение с 4 741 тона през 2022 г., като тук са включени и извънборсовите сделки (OTC), сключвани директно между две страни.

Годишното производство на златните мини нараства с 1%, в сравнение с 2022 г. - до 3 644 тона, но не успява да достигне поставения през 2018 г. рекорд.

Рециклирането на злато за цялата година отговаря на високите цени на метала, повишавайки се до 1 237 тона (+9% на годишна база). В резултат на всичко това, общото предлагане на злато през миналата година нараства с 3% на годишна база.

Най-големите двигатели зад търсенето на златото през 2023 г. са войната между Русия и Украйна и конфликтът между Израел и Хамас, както и забавянето на ръста на китайската икономика, като те се очаква да продължат да повишават цената на метала и през 2024 г., казва Шаокай Фен от Световния съвет по златото WGC.

Централни банки 

Цената на златото достигна 2 100 долара за тройунция през декември, след като централните банки и дребните инвеститори увеличиха покупките на метала. Закупеното от централните банки количество надхвърля 1 000 тона в две поредни години.

През 2023 г. то възлиза на 1 037 тона и е второто най-високо в историята, оставайки съвсем малко под достигнатия рекорд през 2022 г. от 1 082 тона.

В доклада се посочва, че Централната банка на Китай е най-големият купувач на злато с 225 тона през миналата година, като е увеличила златните си резерви до 2 235 тона.

Имотната криза в Китай също така е тласналата много инвеститори към златото. Инвестициите на страната в златни плочки и монети нарастват с 28%, в сравнение с 2022 г., възлизайки на 280 тона през миналата година.

Централната банка на Полша е вторият най-голям купувач на злато през миналата година, като в периода април – ноември е купила 130 тона злато, увеличавайки резервите си с 57%, до 359 тона.

Челната тройка при най-големите купувачи на злато се оформя от Сингапур, която е купила 77 тона, увеличавайки златните си резерви до 230 тона. Най-големите нетни продавачи на злато през миналата година за централните банки на Казахстан, Узбекистан и Боливия.

Към ноември 2023 г. Българска народна банка притежава 40.9 тона злато.

Покупки на златни бижута

Купените през миналата година бижута в световен мащаб възлизат на 2 092 тона, като количеството остава почти без промяна, в сравнение с 2022 г. През 2023 г. Китай детронира Индия като най-големия купувач на златни бижута, според данните на Международния съвет по златото.

Потребителите в Китай са купили 630 тона златни бижута през 2023 г., което е с 10% повече, в сравнение с предходната година. Това се дължи основно на увеличението в броя на отложените от пандемията сватби след премахването на ограниченията в страната в края на 2022 г.

В добавка към нарастващите цени на златото и забавянето на икономическия растеж, тази година се очаква да бъде не толкова благоприятна за браковете, се посочва в доклада на Световния съвет по златото.

В Индия ще има само 16 благоприятни дати за сключване на брак през първото тримесечие, в сравнение с 28 през миналата година. Покупките на златни бижута в страната намаляват с 6% на годишна база през 2023 г. - до 562 тона.

Прогнози за 2024 г.

Покупките на злато през тази година е малко вероятно да достигнат нивата от 2023 г., а понижение в инфлацията може да предизвика драстичен спад в търсенето, казват от Световния съвет по златото.

Търсенето на златни бижута може да не запази настоящите високи нива, тъй като икономическите спадове и по-високите цени на метала започват да се усещат.

Ако инфлацията обаче падне значително, потребителите може да се чувства по-богат в реално изражение, което вероятно ще смекчи част от спада в търсенето.

От друга страна, търсенето от технологичния сектор се очаква да се облагодетелства от положителните прогнози в сектора на полупроводниците и от въодушевлението около изкуствения интелект (AI).