Малко преди да навърши 30-годишна възраст Джордж Лейнг прави проучване, което показва, че има места в Европа, на които може да притежава имоти с няколко спални, вместо малък апартамент в Лондон. 

Британецът обмисля покупката на имот в България, но в крайна сметка се насочва към Италия, където редица градове продават имоти за по 1 евро

В момента Лейнг, които се занимава с покупко-продажбата на антики, ремонтира своята първа къща в Сицилия, но също така се оглежда и за нови изгодни сделки. 

Лондон е прекалено скъп 

„Живеех в Лондон, но харчех повече от 30% от доходите си за наем, ето защо реших да инвестирам в покупката на имот в чужбина. Проблемът беше, че нямам големи спестявания, за да го направя“, казва той.  

Лейнг казва, че с всичките си спестявания от около 5 000 паунда, равняващи се на по-малко от 6 000 евро, той решава да се насочи към Италия. Именно там редица градове предлагат покупката на имот за само 1 евро, но в тях трябва да бъдат вложени допълнителни средства за ремонтни дейности. 

„Ходил съм в Сицилия само веднъж, когато бях на 14-годишна възраст, но нямам много спомени. Просто исках да притежавам собствен имот, а няма много места по света, където има подобни сделки“, казва той. 

Лейнг купува имот в Мусомели, които обаче се нуждае от сериозни подобрения. Той обаче не съжалява за сделката, тъй като заедно с всички разходи по прехвърлянето, придобива имота за 5 000 евро. 

Програмата на града за покупка на имоти за 1 евро забранява на новите собственици да ги продават в следващите 3 години. В това време той следва да ремонтира имота, каквато е идеята на програмите за 1 евро. 

Според неговите сметки, общите разходи за ремонтни дейности, както и разноски по прехвърлянето, ще му костват около 15 000 евро. В тази цена се включва нов покрив, ремонт на двете спални, както и превръщане на мазето в отделен апартамент. По-голяма част от ремонтните дейности той планира да осъществява сам.  

Тази ниска цена го подтиква да се оглежда и за нови сделки, като плановете му са до 35-годишна възраст да притежава 10 имота в Италия.