Търговският баланс на Европейския съюз в автомобилната индустрия е на път да излезе на дефцит през 2024 година.  Моментът е критичен за сектора, тъй като има потенциал той да да стане нетен вносител на автомобилни компоненти за първи път в историята. 

Това се посочва в доклад на Европейската асоциация на автомобилните доставчици (CLEPA).

Въпреки значителните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, производството на иновативни автомобилни технологии в ЕС все повече се премества в чужбина. През 2023 г. индустрията за автомобилни доставки на ЕС успешно защити статута си на световен лидер в износа на конвенционални автомобилни компоненти, като изнесе приблизително 56 милиарда евро и регистрира търговски излишък от 26.7 милиарда евро. 

Голямото предизвикателство пред това господство обаче е нарастващият внос на батерии и чипове. Когато се включат тези технологии, търговският излишък на ЕС спада от 5.7 милиарда евро през 2022 г. на 3.1 милиарда евро през 2023 г., отбелязвайки рязък контраст с излишъка от 20.9 милиарда евро, регистриран през 2021 г.

Лидер в иновациите, но не и в производството 

Компаниите от ЕС продължават да доминират в глобалните автомобилни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и производствени съоръжения, като европейските доставчици отговарят за приблизително една трета от всички преки чуждестранни инвестиции, извършени в световен мащаб. 

Те водят и в свързаните с автомобилите разходи за научноизследователска и развойна дейност, като инвестират значително и почти се изравняват със САЩ. Доставчиците от ЕС представляват 32.7% от глобалните инвестиции, свързани с автомобилостроенето, следвайки плътно компаниите със седалище в САЩ с 33.3% и изпреварвайки японските (17.4%) и китайските (16.4%) конкуренти със значителна разлика. 

Инвестициите в производството обаче постепенно се преместват в чужбина, като САЩ изпреварват ЕС по инвестиции в заводи за производство на батерии и полупроводници.

Ако настоящите тенденции се запазят, ЕС може да се превърне в нетен вносител на автомобилни компоненти още тази година, предупреждават от CLEPA. Тази ситуация подчертава спешната необходимост Европа да засили конкурентоспособността си и да гарантира, че европейските иновации се произвеждат предимно в ЕС, се посочва в доклада. 

Има известна надежда за възстановяване през идните години, тъй като производството на батерии нараства от 69 гигаватчаса (GWh) през 2022 г. до близо 100 GWh през 2023 г. 

Оптимистичните пазарни прогнози показват, че производството на батерийни клетки може да навакса търсенето до 2026 г. Въпреки това повече от половината от тези обявени инвестиции все още са изложени на риск поради несигурност относно търсенето и благоприятните условия.

Къде инвестират европейските автопроизводители?

Междувременно, европейските автомобилни доставчици продължават да инвестират масово в чужбина, демонстрирайки устойчивостта на сектора пред лицето на глобалната конкуренция. През 2023 г. те са инвестирали 19.8 милиарда евро в други региони, което прави доставчиците от ЕС най-големите секторни инвеститори в чужбина. През 2023 г. 29.3% от общите преки чуждестранни инвестиции в автомобилни компоненти, включително батерии и полупроводници, произхождат от европейски компании.

Северна Америка остава предпочитаният регион за европейски капиталовложения, като трите най-големи инвестиции в батерии се извършват в Канада. Що се отнася до автомобилните компоненти, 8 от 10-те най-големи инвестиции са направени или в Мексико, или в САЩ.

Тези значителни външни инвестиции подчертават глобалната конкурентоспособност на доставчиците от ЕС, но също така и необходимостта Общността да привлича повече от тези инвестиции у дома, за да гарантира устойчивостта на своята автомобилна верига за доставки. 

Изоставане при батериите и чиповете 

Производството на батерии е от решаващо значение за намаляване на зависимостта от Китай и укрепване на позицията на ЕС на световния пазар. Европа се превръща в привлекателна дестинация за инвестиции в батерии, но от втората половина на 2021 г. САЩ привличат по-голямата част от тези инвестиции, изпреварвайки значително ЕС. 

САЩ са осигурили два пъти повече ПЧИ в производството на батерии (46,3 милиарда евро в сравнение с 22,4 милиарда евро в ЕС) от 2022 г. насам. Това несъответствие подчертава спешната необходимост Европа да засили своите инвестиционни стратегии и политики, за да остане конкурентоспособна, смятат от CLEPA. 

Инвестициите в полупроводници продължават да привличат глобален интерес, като за периода между 2024 г. и 2032 г. се предвиждат 2.3 трилиона долара капиталовложения от частния сектор в тази индустрия. Това бележи значително увеличение в сравнение с отчетените общо 720 милиарда долара, мобилизирани в световен мащаб между 2013 г. и 2022 г.

От прогнозираните 2.3 трилиона долара обаче ЕС се очаква да привлече само 154 милиарда долара през следващите няколко години, като 66% от тези инвестиции идват от американски компании и 28% - от европейски фирми. От 2020 г. в ЕС са обявени осем нови проекта за производство на полупроводници, като два вече са завършени. Въпреки че този напредък е обещаващ, особено в сравнение с Китай, той остава скромен, когато се съпостави с 26-те нови завода, планирани в САЩ.