Европейските производители на автомобили са осигурили под една шеста от ключовите суровини, от които ще се нуждаят до 2030 г., за производството на батерии за електрическите си превозни средства.

Това показва анализ на базираната в Брюксел организация Transport & Environment, цитиран от The Guardian. 

Производителите на автомобили са осигурили договори за 16% от лития, кобалта и никела, необходими за постигане на целите им за продажби на електрически автомобили през 2030 г., се посочва в анализа. 

Двата най-големи производителя на електрически автомобили в света, - Tesla в САЩ и китайската компания BYD, са значително по-напред от своите европейски конкуренти в осигуряването на достъп до ключови суровини, смятат експертите. 

Защо Европа изостава в надпреварата за доставките на литий, никел и кобалт?

Анализът предполага, че производителите на автомобили са сключили споразумения, които покриват само 14% от лития, 17% от никела и 10% от кобалта, необходими за постигане на целите им за 2030 г.

А в същото време се очаква ЕС и Обединеното кралство да забранят продажбата на нови автомобили с изкопаеми горива през 2035 г.

„Има ясна разлика между целите на производителите на автомобили за електрически превозни средства и техните критични стратегии за минерали.

Tesla и BYD са много по-напред от повечето европейски играчи, които едва сега се "събуждат" за предизвикателството да осигурят необходимите метали за техните батерии“, коментира Юлия Полисканова от T&E.

Mercedes-Benz, BMW и Hyundai/Kia са сред производителите с големи производствени мощности в Европа, които изостават най-много от конкурентите. Ford, Volkswagen и Stellantis вече разкриха планове за доставка на компоненти за батерии, които съперничат на Tesla и BYD.

Някои от производителите на автомобили може да имат тайни сделки с минни или рафиниращи компании за доставка на достатъчно минерали, докато други търсят начини за намаляване или премахване на употребата на скъпи елементи, като кобалт и никел. 

Мащабът на недостига обаче предполага, че производителите на автомобили ще трябва да положат много усилия, ако искат да постигнат целите си в областта на електрическата мобилност. 

Има ли решение на проблема? 

Анализът на T&E съвпада с прогнозите на консултантската компания Benchmark Mineral Intelligence, че търсенето на някои ключови материали значително ще надхвърли предлагането през следващото десетилетие.

Експертите очакват, че търсенето на литий ще се увеличи четирикратно до 2030 г., тъй като Китай, Европа и САЩ бързо се отказват от бензина и дизела.

Прогнозите обаче показват, че през 2030 г. ще има недостиг на литий от 390 000 тона при глобално производство в размер на 2.7 милиона тона. Очаква се и недостиг на кобалт и никел, което може да ограничи скоростта на прехода от бензинови и дизелови автомобили.

Каспар Роулс от Benchmark Mineral Intelligence коментира пред The Guardian, че в средносрочен и дори дългосрочен план литият вероятно ще бъде ограничаващият фактор за скоростта, с която индустрията за батерии може да се разраства.

Големите минни проекти обикновено отнемат най-малко пет години, за да започнат да произвеждат материали в пълен мащаб, и до седем години, ако е необходимо набиране на средства, според Роулс.

Това би означавало, че ще трябва да се вземат инвестиционни решения през следващите година или две, за да се увеличи предлагането до 2030 г.

Юлия Полисканова смята, че стратегиите за веригата за доставки или ще подпомогнат, или ще прекъснат прехода към електрическа мобилност в Европа и ще направят някои компании неконкурентоспособни. 

Въпреки това тя е на мнение, че европейските производители са изпреварили съперниците си от Китай и САЩ в "почистването" на веригите за доставка и не използват услугите на някои доставчици на минерали, за които е доказано, че са използвали детски труд, експлоатирали са нископлатени работници или са използвали вредни за околната среда методи.