Фючърсите на петрола продължават да поевтиняват днес във волатилна сесия, след като опасенията от рецесия при водещия потребител на суровината САЩ надделяха над тези относно нарастващото напрежение в региона на Близкия изток, който е най-големият производител на петрол.

Пазарите на акции също падат в Азия, след като опасенията за рецесия в САЩ накараха потребителите да разпродават рискови активи, залагайки на това, че ще са необходими бързи понижения на лихвите, за да се спаси икономическия растеж.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.96 долара, или 1.25%, до 75.85 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) губят 1.02 долара, или 1.39% до 72.50 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с по над 3% в петък, записвайки понижения в цената в четвърта поредна седмица, което е най-дългата им губеща серия от ноември.

Опасенията от рецесия в САЩ, които произтичат от слабите данни за заетостта през юли, допълват по отношение на търсенето в Китай, които присъстват на пазара от известно време, казват анализатори на ING.

Падащото потребление на дизел в Китай, която има най-голям принос за ръста в търсенето на петрол, натежава над цените на суровината.

Цената на петрола също така бе подложена на натиск след като ОПЕК+ не промени плана си за намаляване на доброволни ограничения в производството от октомври, което означава, че предлагането ще нарасне през тази година, казват анализатори.

Проучване на Reuters от петък показа, че производството на петрол на ОПЕК е нараснало през юли, въпреки ограниченията на производството от страна на групата.

Въпреки това, цените на петрола бяха подкрепени от геополитическите рискове в Близкия изток, след като сраженията продължиха в Газа и в неделя, ден след като преговорите в Кайро приключиха без резултат.

Израел и САЩ се подготвят за сериозна ескалация в региона, след като Иран и нейните съюзници Хамас и Хизбула обещаха да отмъстят за убийствата на лидера на Хамас Исмаил Хания и Фуад Шукр, високопоставен командир на Хизбула през миналата седмица.

Базираният в Сидни пазарен анализатор в IG Тони Сикамор казва:

"Рискът от по-голяма регионална война, макар и все още малък според мен, не може да бъде пренебрегнат".