От днес някои от пътниците, които пристигат на летище Чанги в Сингапур, няма да се налага да показват паспортите си на имиграционните власти.

Като част от пилотна програма, жителите на Сингапур, които пристигат на Терминал 3 и използват предназначените за нея гишета, може да влизат в страната чрез обработка на биометрични данни от очите и лицето, вместо чрез паспорти.

“Жители”, според програмата, са постоянно пребиваващите граждани и притежателите на дългосрочни пропуски.

Програмата ще бъде въведена на всички терминали на летище Чанги до септември, както и на летище Селетар и в круизния център Марина Бей до декември 2024 г., според сингапурските власти.

Кой отговаря на условията?

Съгласно новата безпаспортна имиграционна програма, жителите на Сингапур няма да има нужда да показват паспортите си при пристигане и заминаване на контролно-пропускателните пунктове по въздух и вода.

Чужденци също ще могат да се възползват от програмата, но само когато напускат Сингапур. Чуждестранните пътници трябва също да регистрират бимоетричните си данни за ириса, лицето и пръстовите отпечатъци на ръчните имиграционни гишета.

При деца на възраст под шест години обаче не може да се използват биометрични данни и въобще автоматизирани гишета за преминаване, казват властите.

Нова концепция

Имиграционната проверка без паспорт е част от по-широката “Нова концепция за проверка” представена през май, която има за цел да модернизира и автоматизира имиграционните услуги в страната.

Концепцията, която властите наричат “промяна на парадигмата при граничните проверки,” на практика слага край на една ера на проверките на паспортите, процес, от който градът-държава се отдалечава от години.

Служителите на имиграционните служби на Сингапур очакват до началото на 2026 г. 95% от пътуващите да могат да преминават имиграционните проверки през автоматизираните гишета. Останалите 5% са онези, които не отговарят на условията, като малките деца.

Въпреки че някои хора се противопоставят на биометрията, тя е част от усилията на Сингапур да засили граничната си сигурност като в същото време подобри пътническото изживяване, твърдят властите. Обработката на биометрични данни са очаква да намали чакането за имиграционни проверки с около 40%.

Около 85% от летищата ще използват някаква форма на биометрична обработка в следващите три до пет години, казва Сумеш Пател, президент на SITA за азиатско-тихоокеанския регион.

Два вида пропуск без паспорт

Пускането на обработка на биометрични данни е втората форма на безпаспортна имиграционна проверка в Сингапур.

През май островът започна да позволява на пътуващите да използват самостоятелно генерирани QR кодове за излизане от Сингапур през два сухопътни контролно-пропускателни пункта, които свързват Сингапур и Малайзия.