Хесус Кабайеро, главният изпълнителен директор на СОФ Кънект - оператор на летище София, беше избран за член на борда на най-важната и влиятелна европейска асоциация на летищата – ACI EUROPE.

Така страната ни и Източна Европа вече имат представител на най-високо ниво в организацията. Изборите се проведоха по време на Годишния конгрес и Общото събрание на ACI EUROPE тази седмица в Истанбул, Турция.

Хесус Кабайеро посочва: 

„За мен e голяма чест да представлявам и проактивно да работя за интересите на нашите летища, особено в Източна Европа. В този регион имаме значителен потенциал за развитие и растеж в свързаността, инфраструктурата, технологиите и устойчивостта. Вярвам, че летищата могат да допринесат много и заедно имаме отговорността да служим на обществата в страните от региона. На летище София ние активно си сътрудничим и подкрепяме нашата летищна общност и се радвам да продължа да допринасям и да се застъпвам за българската и регионална авиационна индустрия в борда на ACI EUROPE.“ 

Заедно с Хесус Кабайеро в борда на асоциацията за първи мандат бяха избрани още Селахатин Билген - главен изпълнителен директор на летище Истанбул, Лукас Броси - главен изпълнителен директор на летище Цюрих, Фани Чарлз - главен изпълнителен директор на френската компания SEALAR, Анджей Илков, главен изпълнителен директор на групата от девет полски летища под името Polskie Porty Lotnicze S.A., Кен О'Тул, главен изпълнителен директор на найголямата група летища във Великобритания Manchester Airports Group, Лайла Одина - главен изпълнителен директор на летище Рига и Кристиан Поулсен, главен изпълнителен директор на двете летища в Копенхаген.

Какво представлява ACI EUROPE?

ACI EUROPE представлява над 500 летища в 55 държави. Неговите членове осигуряват над 90% от търговския въздушен трафик в Европа. Въздушният транспорт поддържа 13.5 милиона работни места и генерира 886 милиарда евро в европейската икономическа дейност (4.4% от БВП).

В отговор на обявената извънредната климатична ситуация, през юни 2019 г. членовете на асоциацията се ангажираха да постигнат нулеви нетни въглеродни емисии за операции под техен контрол до 2050 г., без компенсации.

Базирана в Брюксел, организацията ръководи и обслужва европейската летищна индустрия и поддържа силни връзки с други региони на ACI по целия свят.