В предградията на североизточен Париж се намира един от най-новите центрове за данни във Франция, завършен по-рано тази година, който сега се използва за отопление на новия олимпийски център за водни спортове. Когато американската звезда в плуването Кейти Ледецки спечели деветия си златен олимпийски медал миналата седмица, тя го направи във водата, загрята (поне отчасти) от машините на центъра за данни.

Известен като PA10, центърът за данни принадлежи на американската компания Equinix. През последния той превръща отпадъчния си горещ въздух в топла вода и го прехвърля към местната енергийна система, управлявана от френската компания за комунални услуги Engie. Работейки на пълен капацитет, Equinix очаква да изнесе 6.6 мегавата топлина извън сградата – еквивалент на отоплението на над 1000 жилищни апартамента.

Очакванията са, че AI е на път да увеличи количеството електроенергия, от която се нуждаят центровете за данни, а Equinix прогнозира, че потреблението в този сегмент може да нарасне с до 400 процента. По тази причина компанията се опитва да смекчи въздействието върху околната среда от предстоящата енергийна криза с AI и трансформира центровете за данни в част от инфраструктурата, поддържаща топлината в градовете, пише Wired.

Equinix може да извежда топлината от сградата, така че нейните охлаждащи устройства да не работят толкова усилено, обяснява тя, докато градът получава евтин източник на топлина, произведена на място. След като проектът получава инвестиция от 2 милиона евро от град Париж, Equinix се ангажира да предоставя безплатна енергия за срок от 15 години. През юни кметът на предградието Сен Дени Матийо Ханотен също обърна внимание на ползите за околната среда, твърдейки, че използването на центъра за данни като източник на енергия ще спести на региона 1800 тона въглеродни емисии годишно.

Енергийният микс на Франция по принцип е със сравнително нисък въглероден отпечатък, според Международната агенция по енергетика, като 62% от нейното електричество се генерира от ядрена енергия. Критиците обаче казват, че умножаването на проектите за повторно използване на топлината отвлича вниманието от истинския проблем - количеството земя, вода и електричество, което центровете за данни консумират. 

"Когато центровете за данни вече са тук, разбира се, по-добре е топлината да се използва повторно, отколкото да не се прави нищо. Но проблемът е в броя на центровете за данни и тяхното потребление на енергия“, казва Ан-Лор Лигозат, професор по компютърни науки във френското Национално училище по компютърни науки за индустрията и бизнеса (ENSIIE). 

Тя твърди, че въздействието върху околната среда би било по-слабо, ако има основна електрическа отоплителна система, която не е свързана с център за данни.

През последните години във Франция се разработват много проекти за улавяне и повторно използване на топлината в домове, офиси и университети, тъй като центровете за данни са изправени пред нарастващ натиск да помогнат на Европейския съюз да постигне амбициозните си екологични цели. Освен това, цените на енергията в Европа скочиха след началото на войната в Украйна, което накара местните власти да потърсят евтини източници на топлина, които да заменят руския газ.  

Шаоли Рен, доцент, специализиран в устойчиви компютърни системи в Калифорнийския университет, Ривърсайд, изчислява, че технологията за охлаждане може да допринесе с до 50 процента от общото потребление на енергия в центровете за данни. 

„Ако компаниите използват повторно топлината, по същество те намаляват енергията, необходима за охлаждане“, обяснява той. 

Но за да се твърди, че има ползи от проектите за повторно използване на топлината, трябва да е ясно откъде центровете за данни извличат енергията си като цяло. Equinix казва, че енергийните нужди PA10 са покрити на 100% от възобновяеми енергийни източници, включително чрез използване на споразумения за закупуване на енергия, при които технологичните компании плащат на вятърни или слънчеви ферми за еквивалентната мощност, която произвеждат, дори ако тази енергия не е пряко свързана с тяхната инфраструктура.

"На този етап няма център за данни, който да работи изцяло с възобновяеми енергийни източници. Когато технологичните компании твърдят, че управляват своите центрове за данни с възобновяеми енергийни източници или казват, че са въглеродно неутрални, те имат предвид компенсиране на въглерода, което означава, че включват своя център за данни в електрическата мрежа и прилагат някои методи за компенсиране от други места”, казва Рен. 

Компаниите, които разчитат на този метод, не винаги купуват възобновяема енергия от същата страна, в която са базирани техните центрове за данни.

През последните девет дни ревът от тълпите в олимпийския басейн може би е засенчил шума на близкия център за данни Equinix. Но в Париж, както и в други части на Европа, остава скептицизмът към тази процъфтяваща индустрия и смущението, което AI ще въведе в икономиката и енергетиката. 

Основният проблем е свързан с дебатине за продължаващото изграждане на центрове за данни и за тяхното използване.