Летните олимпийски игри в Париж вече започнаха с екстравагантна откриваща церемония, която се проведе по бреговете на река Сена. Над 10 000 спортисти и още милиони зрители ще  се съберат в Париж през следващите 17 дни, за да наблюдават състезанията.

Но има един важен аспект, който вълнува най-вече организаторите на събитието - колко струва на един град да бъде домакин на Олимпиадата и наистина ли си заслужава?

Към днешна дата разходите за домакинството на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж за съоръжения и съпътстващи операции са фиксирани на 8.9 милиарда евро. Според доклад на S&P Global Ratings разходите за игрите в Париж се очаква да надхвърлят първоначалния бюджет само с около 25%. Очаква се около една трета от общите разходи да бъдат платени от спонсори.

Сигурността на събитието също е изправена пред безпрецедентни рискове, които се очаква да повишат разходите още повече. Франция обяви, че разполага 45 000 полицаи и войници и 50 000 частни предприемачи за охраната на игрите в района на Париж. А за да избегне стачките на обществените работници, правителството се съгласи да предложи бонуси и други стимули. 

Допълнителни разходи бяха направени и за почистването на река Сена - общо около 1.4 милиарда евро, както и 3.5 милиарда евро за удължаване на линия 14 на метрото.

Въпреки тези нарастващи разходи, Организационният комитет за Олимпийските игри (COJO) настоява, че игрите са доста евтини в сравнение с някои от предишните им издания. 

Олимпиадата в Париж към момента е по-евтина от тази в Лондон през 2012 г. (16.8 милиарда долара), Рио през 2016 г. (23.6 милиарда долара) и Токио през 2021 г. (над 13.7 милиарда долара).

Според доклада на S&P Global Ratings, игрите в Рио де Жанейро и в Токио са надхвърлили първоначалните си бюджети съответно с 350 и 280 процента.

Основното предимство на Париж се крие в съществуващата инфраструктура. Около 95% от местата, предвидени за използване по време на Олимпиадата в Париж, са съществували преди печелившата кандидатура на града за домакин на игрите. Само три са построени след това - олимпийското "село" на стойност 1,6 милиарда долара, центърът за водни спортове на стойност 190 милиона долара и залата за гимнастика и бадминтон на стойност 150 милиона долара.

Въпреки че организаторите не предоставиха официални данни за цената на откриващата церемония, която включваше изпълнения на Селин Дион, Лейди Гага и други музиканти, танцьори и спортисти, както и процесия от лодки с участниците в Олимпиадата по водите на река Сена, френските медии съобщават, че церемонията е струвала около 120 милиона евро - приблизително четири пъти повече от тази на откриването на Игрите в Лондон през 2012 г.  

Струва ли си домакинството на Олимпиадата? 

Международният олимпийски комитет обяви, че „домакинството на олимпийските игри генерира мощни икономически ползи“. Според данните на организацията, домакинството на игрите създава повече работни места, насърчава туризма и подобрява финансовото състояние на града. В доклад на Университета в Лимож се казва, че Олимпийските игри през 2024 г. се очаква да осигурят на Париж нетна икономическа полза от близо 12.2 милиарда долара.

МОК цитира игрите в Барселона през 1992 г. като идеален пример за това как събитието оставя положително въздействие върху града. След спортното събитие същата година Барселона се издигна от 11-а до 6-а най-популярна дестинация в Европа.

Освен това игрите са възможност за града домакин да постигне световен престиж. Кандидатурата на Париж бе подадена след смъртоносните терористични атаки през 2015 г., за да покаже силата на Френската република и нейната култура след тревожен период - финансовата криза от 2008 г., терористичните атаки и крехкостта на Европа след Брекзит. Смяташе се също, че Олимпиадата може да покаже силата на мултикултурното френско общество.