Кралският монетен двор на Великобритания обяви, че ще извлича злато от електронни отпадъци, като телевизори, лаптопи и мобилни телефони. 

Рециклирането ще се извършва в нова фабрика в Южен Уелс, осигурявайки по-устойчив източник на злато и намалявайки зависимостта от добива на суровината, съобщава Reuters.

Фабриката с площ от 3700 квадратни метра ще използва патентован химичен процес от канадската фирма за чисти технологии Excir и ще има капацитет да обработва до 4000 тона платки от електронни отпадъци годишно.

Кралският монетен двор не дава точни изчисления за това колко злато може да бъде възстановено всяка година от рециклиране на електронни отпадъци. 

"Фабриката е в основата на нашия ангажимент за използване на устойчиви благородни метали и осигуряване на нов източник на висококачествено рециклирано злато“, коментира Шон Милард от Кралския монетен двор.

От институцията смятат, че новото начинание ще ѝ помогне да намали зависимостта си от добитите материали и е пример за усилията ѝ да декарбонизира своите операции.

Златото и останалите благородни метали са силно проводими и са вградени в минимални количества в повечето електронни платки. 

Новата технология предлага по-устойчив начин за добив на висококачествено злато с чистота 999.9 карата. 

Според Световния съвет по златото, производството от златните мини по света се е увеличило с 3% до рекордни нива през второто тримесечие на тази година, докато рециклирането е нараснало с 4% до най-високото си ниво от 2012 г. насам.