Адвокат от Бруклин, Ню Йорк, специализиращ в търговските мари, е превърнал в свое хоби закупуването на домейни за хипотетични политически кампании.

Сега, за втори път, това му носи сериозна печалба.

Джереми Грийн Ече купува уебсайта HarrisWalz.com през 2020 г. за около 10 долара, тъй като смятал по онова време, че Камала Харис може да получи номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент, казва той пред Business Insider.

Той също така купува уебсайтове с имената на различни потенциални комбинации за президент и вицепрезидент, в това число HarrisPritzker.com, HarrisFetterman.com и HarrisWarnock.com.

След като Харис не получава номинацията през 2020 г. Ече продължава да подновява домейните с надеждата, че един това ще му се отплати.

Четири години по-късно става точно това с HarrisWalz.com — в рамките на часове след като Камала Харис избира губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент, Ече продава домейна за 15 000 долара.

В сряда сутринта HarrisWalz.com вече бе със зелен фон и изписано с малки букви името на "walz", точно както Ече го създава, като препратка към музикалния албум на изпълнителката Charli XCX "Brat," отъждествяването с който бе възприето на шега от предизборната кампания на Харис.

Ече казва пред BI, че купувачът е " случаен необвързан с политическата кампания американец", който искал да запази анонимност.

"Той не е свързан с нито една от двете кампании, но е поддръжник на Харис и купува уебсайта, за да го предпази. Купувачът иска да предотврати закупуването на уебсайта от страна на щаба на Доналд Тръмп, както стана с ClintonKaine.com", казва Ече.

Последният път, в който Ече печели 15 000 долара от домейн, е именно продажбата на ClintonKaine.com, като купувачът се оказва свързан с предизборната кампания на Тръмп.

От щаба на Тръмп използва сайта, за да критикуват Хилъри Клинтън, която тогава бе номинирана за кандидат за президент от Демократическата партия и нейния кандидат за вицепрезидент, сенатор Тим Кейн, като най-отдолу на страницата стои надпис "Платено от Donald J. Trump for President, Inc.", според AP.

Ече, който продава сайта през брокер, казва, че разбрал кой е купувачът след като вече било прекалено късно.

Ече казва, че въпреки че е демократ, не съжалява за продажбата, защото кампанията на Тръмп е можела да похарчи 15 000 долара за нещо друго, но вместо това ги дава на него.

Той твърди, че е доволен от избора на Харис и макар да се надявал от нейния предизборен щаб да купят сайта от него, в момента просто изпитва облекчение, че го е продал.

В търсене на следващата печалба

Ече вече гледа към следващата си печалба и има закупени хипотетични домейни с имена за изборите през 2028 г. в това число и с името на Уолц, в случай, че реши да се кандидатира за президент в бъдеще.

Той изчислява, че е похарчил общо около 3 000 долара за домейни по време на изборния цикъл през 2016 г. и около 500 долара за настоящия през 2024 г.