Глобалното търсене на петрол трябва да се ускори в идните месеци или пазарът ще изпита затруднения с поемането на увеличението в предлагането на суровината, което ОПЕК+ планира да направи от октомври, информира Reuters, позовавайки се на данни, анализатори и източници от индустрията.

Търсенето на петрол в първите седем месеца на годината от страна на водещите потребители САЩ и Китай не оправда някои от очакванията дори преди възобновените опасения относно евентуална рецесия в САЩ да предизвикат глобални разпродажби на акции и облигации тази седмица.

Ако икономиката се забави още, ръстът в търсенето на петрол вероятно ще се забави с нея. Това ще означава, че ОПЕК+ вероятно ще трябва да отложи плановете си за добив на повече петрол или да приеме по-ниски цени за по-голямото предлагане, казват анализатори.

Гари Рос, главен изпълнителен директор на Black Gold Investors, казва: 

"При настоящите обстоятелства за значителен риск от рецесия, е малко вероятно ОПЕК+ да пристъпи към планираните за октомври увеличения на производството".

Цената на петрола падна под 80 долара за барел през август, което е по-малко, отколкото повечето страни членки на ОПЕК+, имат нужда, за да балансират своите бюджети.

"При търсенето на петрола определено има низходящи рискове," казва Нийл Аткинсън, независим анализатор, който преди това е работил в Международната агенция по енергетика (МАЕ), изтъквайки опасения относно икономките на Китай и САЩ.

"Много е трудно да видим как цените ще се повишат значително, ако търсенето е по-слабо, отколкото сме смятали", казва той, допълвайки, че очаква ОПЕК+ да спре с увеличенията на добива.

За първите седем месеца на 2024 г., вносът на суров петрол на Китай възлиза на 10.89 млн. барела на ден, което представлява 2.4% понижение на годишна база.

Намаляващото потребление на дизелово гориво в Китай, с увеличаването на броя на камионите, използващи втечнен природен газ (LNG), се отразява на местното търсене на петрол, както и слабото състояние на икономиката, затруднена от продължителната криза в имотния сектор.

В САЩ потреблението на петрол до юли е нараснало с 220 000 барела на ден на годишна база средно до 20.25 млн. барела на ден, според изчисления на  Reuters въз основа на официалните данни. Търсенето ще трябва да се ускори, за да достигне прогнозата на правителството за потребление от 20.5 млн. барела на ден за 2024 г.

Дали глобалното търсене ще достигне висотите, необходими за поемане на допълнителното предлагане през тази година, е трудно да се прецени, заради рекордните разминавания в това на колко най-уважаваните анализатори за търсенето на петрола - ОПЕК и МАЕ, изчисляват търсенето до момента.

Има забавяне във времето на данните за потреблението на петрола, а предварителните данни често биват ревизирани.

От ОПЕК изчисляват глобалното търсене на петрол на 2.15 млн. барела на ден през първото полугодие на 2024 г., докато според МАЕ то е 735 000 барела на ден.

Оценката на ОПЕК за ръста в търсенето на петрол през първото полугодие остава почти без промяна в сравнение с началото на годината. От МАЕ занижиха своята прогноза за ръста на търсенето през първите шест месеца в сравнение с прогнозираните през януари 1.19 млн. барела на ден.

От МАЕ изчисляват, че потреблението на петрол в Китай се е свило през второто тримесечие, докато според ОПЕК то е нараснало с над 800 000 барела на ден. Китай е една от основните причини за разминаванията в прогнозите както за цялата година, така и за първото полугодие.

Глобалният ръст на потреблението трябва да се ускори леко през второто полугодие, ако изчисленията на ОПЕК за търсенето през първите шест месеца на годината са били правилни. Ако обаче МАЕ е права, търсенето ще трябва да се ускори бързо.

Второто полугодие обикновено е периодът с най-високо потребление, тъй като глобалният икономически растеж увеличава търсенето на петрол и защото включва пиковия сезон за шофиране, събирането на реколтата в Северното полукълбо и покупките в подготовка за зимата.

За да достигне ръстът на търсенето прогнозата на ОПЕК за цялата година, той ще трябва да се ускори средно до 2.30 млн. барела на ден през второто полугодие, според изчисления на Reuters. Търсенето трябва да нарасне с 1.22 млн. барела на ден през второто полугодие, за да достигне прогнозата на МАЕ за цялата година.

ОПЕК и МАЕ се очаква да обновят прогнозите си за търсенето през следващата седмица.