Неговите перфектно запазени улици и къщи предоставят уникална възможност да видите как са живели хората преди близо 2000 години.

Посещението на древния град Помпей - замръзнал във времето, когато е покрит с пепел от изригването на Везувий през 79 г. от н.е., осигурява спомени за цял живот.

Но те не са достатъчни за британски турист, хванат миналата седмица да дълбае инициалите на себе си и семейството си в една от 2000-годишните къщи в града.

Смята се, че 37-годишният мъж, чието име не се съобщава, е издълбал пет букви и цифри – инициалите на семейството си и датата 7 август – с тъп предмет в стената на Къщата на девиците-весталки.

Снимки на щетите показват буквите, надраскани в мазилката до входната врата, изрисувана в червено преди близо 2000 години. Буквите JW LMW MW високо на стената и MYLAW 07/08/24 по-надолу са ясно видими.

Служителите на обекта ги забелязали и се обадили в полицията. Според италианската информационна агенция ANSA, мъжът се извинил, като казал, че е написал инициалите на себе си и на двете си дъщери, за да остави знак за тяхното посещение на мястото. От археологическия парк отказват коментар пред CNN.

През юни, когато турист от Казахстан беше хванат да дълбае инициалите си върху къща в древния град, директорът на Помпей Габриел Зухтригел посочи, че той ще трябва да плати за възстановяването на стената.

Делото е внесено в местния съд като „увреждане на художествено наследство“ - обвинение, което носи глоба от 20 000 до 60 000 евро и възможен затвор до пет години благодарение на по-строгите закони, влезли в сила през януари.

Регламентът обхваща актове на унищожаване или увреждане на културно или ландшафтно наследство. По-малка такса за опорочаване на обекти на културното наследство може да наложи глоби между 10 000 и 40 000 евро.

Помпей често е жертва на туристи  лошо поведение, дълбаещи инициалите си и крадящи предмети от началото на разкопките през 1700 г. През 2022 г. австралийски турист дори обиколи древния обект с мотопед.

Изглежда, че туристите се държат особено лошо в Италия - страна, чиито най-популярни обекти са фокусирани върху изкуството или археологията - и следователно са по-крехки от останалите.