Можете да заведете кон до вода и да го убедите да пие от нея, ако възнаграждението е достатъчно голямо, сочи ново проучване.

Според него, конете са по-интелигентни, отколкото се смяташе преди, след като става ясно, че се приспособяват бързо към базирана на лакомства игра с променящи се правила.

Изследователи от университета Нотингам Трент казват, че са били изненадани от това колко бързо конете са схванали играта, което разбива предишни теории, че мозъците им реагират само на непосредствени стимули и не са достатъчно сложно устроени, за да изготвят стратегии.

Новите открития може да доведат до по-хуманни режими за обучението на коне и до подобрение на тяхното благосъстояние, смятат авторите на проучването.

В изследването са включени 20 коня, които първоначално са получавали лакомство за докосване на карта с носа си.

На втория етап е въведен "светлинен стоп сигнал", а правилата са променени така, че наградата се дава, само ако докоснат картата, докато светлинният сигнал е изключен.

Това не променя поведението на конете, като те докосвали картата без значение дали сигналът е включен или не. Това продължава, докато правилата не се сменят отново.

В последния етап изследователите въвеждат наказание под формата на 10-секунден таймаут за докосване на картата при включен светлинен сигнал.

Екипът отчита бързо приспособяване в поведението на конете, тъй като грешката вече си има цена. Всичките те бързо се научават да играят по правилата, за да избегнат таймаута.

Главният изследовател Луис Еванс казва: 

"Очаквахме представянето на конете да се подобри, когато въведохме таймаута, но бяхме изненадани от това колко незабавно и значително беше подобрението" .

Изследователите смятат, че фактът, че конете са се приспособили толкова бързо, е индикация, че те са разбирали правилото на светлинния сигнал през цялото време, но не са имали причина да го следват, тъй като при грешка не е имало последици.

Проучването показва, че конете са по-напреднали в когнитивно отношение, отколкото се смята, казва доктор Кари Иджичи, страши изследовател по конете в университета Нотингам Трент.

"Това ни учи, че не трябва да правим предположения за интелигентността или чувствителността на животните въз основа на това да са 'изградени' точно като нас," казва тя.