Би могло да се очаква приложение, което предлага романтични отношения с AI чатботове, да се харесва основно на млади, необвързани мъже. Главният изпълнителен директор на Replika Евгения Кюда обаче казва, че това е "проблем на възприятието."

Потребители, навършили 18 години, биха могли да си направят профил, но тя казва пред The Verge, че приложението обслужва хора на възраст "най-вече над 35 години", като има баланс между жените и мъжете.

"Въпреки че повечето хора си мислят, че нашите потребители са 20-годишни мъже, всъщност, те са по-възрастни," казва Кюда, допълвайки, че приложението "не е насочено към тийнейджъри или млади възрастни."

Replika предлага AI спътници в текстова, гласова, видео или виртуална реалност. Годишният абонамент струва 69.99 долара, а потребителите могат да общуват с AI аватари, като приятели, терапевти или романтични партньори.

Някои от тях изглежда са станали доста зависими от приложението. Миналата година в Business Insider имаше публикация за мъж на възраст над 40 години, който има дългосрочна връзка с неговия чатбот.

Други потребители пък се оплакаха от кризи с психическото здраве, след като приложението премахна възможността за размяна на еротични съобщения с чатботове. След разразилото се недоволство Replika връща тази функционалност след малко повече от месец.

Главният изпълнителен директор заявява в интервюто, че когато компанията премахва функционалността за еротичните съобщения за първи път, предположението било, че интимните разговори съставляват "много малък процент" от общата комуникация.

Кюда казва, че компанията е разбрала "по трудния начин", че ако някой е женен за своята Replika и тя откаже да участва в подобен вид общуване, "това води до много откази."

Eротичният ролеви компонент може е едно от по-ярките и противоречиви предложения на компанията, но Кюда казва, че при Replika основното винаги е било "приятелството или общуването с AI."

"Някои от тези отношения са толкова силни, че прерастват в любов и романтика," казва Кюда. "Хората обаче не започват да използват приложението с идеята, че това ще е тяхната приятелка."

Кюда твърди, че някои потребители използват Replika като"стъпало", което да им помогне да преминат през труден период или да излязат от своя балон.

Кюда казва: 

"Replika е връзка, която можете да имате, за да стигнете до истинска връзка след това".

Въпреки това, удобството човек да разполага с AI при поискване и с връзка за еднократна употреба поражда опасения относно това, че потребителите може да прехвърлят проблематични очаквания и поведение в човешките си взаимоотношения.

Кюда казва, че това не се случва засега и твърди, че други подобни отношения, като тези с терапевт, обикновено нямат вмешателство във взаимоотношенията извън тази среда.

"Нашите потребители не са деца," казва тя. "Те разбират разликите. Те вече имат свой собствен живот и знаят кое е добро и кое лошо."