След като плъзга картата през четеца на вратата на своята хотелска стая и опитва да отвори, той осъзнава какво е направил.

В продължение на години Стивън Мърдок, изследовател по сигурността в University College London, внимавал да не поставя билети или карти с магнитни ленти в джоба си до своя смартфон -  магнитите в смартфоните понякога са достатъчно силни, за да изтрият данните от магнитните ленти.

Картите за хотелските стаи с магнитни ленти обаче вече са рядкост в днешно време, като биват заменяни все повече от карти с чипове с радио-честотна идентификация (RFID).

По време на посещението си в хотел през януари тази година професор Мърдок забравя да вземе предпазни мерки и изтрива информацията на ключа (картата) за своята стая, след като го е използвал само веднъж.

Когато се връща на рецепцията в хотела, той разбира, че не е единственият. “Имаше опашка от хора със същия проблем като мен,” разказва той пред BBC.

Магнитната лента е изобретена от инженер в IBM през 60-те години на миналия век. Неговата съпруга имала важна роля в целия процес, тъй като предлага разтопяването на ивица от магнитна лента върху карта с ютия за дрехи.

В десетилетията след това магнитните ленти се използваха върху банкови карти, билети за влакове, документи за самоличност и дори карти с медицинска информация за настройка на болнични машини.

Но тази тъмна ивица върху пластмасовите карти, която обикновено се произвежда от силно замърсяващи тежки метали, може би няма да просъществува още дълго време.

От тази година, например, Mastercard няма да изисква от банките да поставят магнитни ленти върху дебитните и кредитните карти.

При билетите нови технологии, като баркодове за печат и безконтактни карти за многократна употреба, са считани за по-щадящи околната среда и потенциално по-удобни. Информацията на тях също така не може да бъде изтрита случайно, като ги поставите прекалено близо до своя смартфон.

По-широко използвани са два вида магнитна лента, наречени HiCo и LoCo. Вторият е по-евтин, по-неиздръжлив и по-податлив на смущения от магнити, казва Лий Минтър, ръководител Глобални дейности в Nagels, която произвежда билети с магнитни ленти и други продукти.

Наскоро компанията е разследвала случай на клиент, който твърдял, че няколко билета с магнити ленти, закупени от него, са се повредили. Минтър казва, че не може да бъде 100% сигурен, но той и колегите му смятат, че повредата е причинена от кръгъл магнит в смартфона от марката iPhone на клиента.

“Формата му отговаряше идеално на зоната, която беше изтрита,” казва Минтър.

В отговор от Apple казват:

"Смартфоните и други артикули съдържат магнити или компоненти, които крият риск от размагнетизиране на карти с ниска степен на магнетизиране (коерсивност). За да предотвратят това, потребителите трябва да съхраняват картите отделно от тези устройства."

Подобни смущения са относително редки, но Минтър казва, че при всички случаи популярността на магнитните ленти намалява. Вече по-малко от една пета от петте милиарда билета, които Nagels отпечатва всяка година, имат магнитни ленти.

Минтър подчертава потенциала на термично отпечатаните хартиени билети, които наподобяват касовите бележки и сега се използват тестово на множество железопътни гари в Обединеното кралство.

Те разполагат с QR код, който може да бъде сканиран на бариерите за билети. На гърба им има и отделен код, който предотвратява фалшифицирането им.

Стюарт Тейлър, ръководител Търговско развитие в железопътната компания Northern, казва, че 70% от клиентите на неговата компания вече купуват дигитални билети и че само в рамките на пет години Northern може да се откаже напълно от познатите оранжеви версии с магнитни ленти. И допълва:

“Ползата за околната среда е ясна. Предполагам, че времената се менят”.

Northern изпробва топлинно отпечатаните хартиени билети, произведени от Nagels, като алтернативно решение. Имаше известни проблеми със засядане на принтери и на билети в машините за проверка, но те до голяма степен са отстранени, казва той.

Тейлър подчертава, че няма планове за изтегляне на хартиените билети, нито за освобождаване на служители, които се занимават с продажбата им.

Има ли някакви ползи от това магнитните ленти да бъдат запазени?

Според Сю Уолнът, продуктов директор, отговарящ за интелигентните транспортни системи във Vix Technology, отговорът е “не”.

Тя твърди, че има толкова много начини за проверка на железопътен билет, като QR код на екрана на телефона, отпечатване на билети у дома и използването на предплатени безконтактни карти, че необходимостта от запазването на технологията на магнитните ленти е по-малка от когато и да било.

Билетите с магнитни ленти и картите за вход обаче се побират удобно в отделения за кредитни карти в портфейли и дамски чанти. Новите хартиени билети, които в момента се тестват от Northern и други железопътни компании, са по-големи. “Те са малко по-неудобни,” казва Уолнът.

Магнитните ленти се задържат на пазара толкова дълго време отчасти заради това, че са относително евтини, а спецификациите за четците са въведени пред много десетилетия, казва Стивън Кранфийлд от Barnes International, която произвежда оборудване за тестове на магнитни ленти.

“Ако извадите настоящата си карта и я поставите в четец от 1970 г., той ще може да я прочете”.

Неговата компания е работила по най-различни системи, в това число и по такава, която е предназначена да позволява на пациенти бъбречна недостатъчност да използва карта с магнитна лента за настройването на техния апарат за диализа.

Въпреки че са основно черни, магнитните ленти могат да се предлагат във всякакви цветове. “В Китай, всъщност, са доста популярни лентите в златист цвят,” обяснява Кранфийлд.

Сега, след като щатските банки най-накрая преминават към карти с чипове и PIN, пазарът на магнитни ленти определено се свива.

Професор Мърдок казва, че въпреки че технологията на магнитните ленти е изключително добре установена, тяхното постепенно изчезване е “неизбежно”.

Един от недостатъците на това, според него, е, че проблемите и измамите с магнитните карти са добре познати. По-новите технологии, макар и по-сигурни на теория, може също така да бъдат по-сложни, от което може да се възползват престъпници с нови методи.

Понякога хора се свързват с Мърдок, когато имат трудности да докажат на своята банка, че са били жертва на измама.

“Ако трансакцията е била извършена с магнитна лента, тогава е много лесно да се изтъкне аргумента, че някой я е копирал. Ако обаче трансакцията е осъществена с някой от по-новите методи, тогава е много по-трудно.”