Правителството на Япония и градската управа на Токио се целят в 700 млрд. йени (4.7 млрд. долара) пазарна оценка за токийското метро, докато се готвят за листването на оператора му още в края на октомври.

Това би било най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) в страната от близо шест години.

Правителството и градските власти на Токио, които притежават 100% от метрото в града, планират подготовката на срещи с борсови посредници в рамките на седмица, за да ги запознаят с IPO-то и очакват да получат одобрение за листването от страна на Токийската фондова борса още в средата на септeмври, според източниците на Reuters.

Ще бъде предложена половината от компанията, а при тази оценка IPO-то би могло да набере 350 млрд. йени (2.37 млрд. долара), което би надхвърлило като стойност първичното публично предлагане на Kokusai Electric през миналата година и би се превърнало в най-голямото в страната, откакто SoftBank Group листна мобилното си подразделение SoftBank Corp през 2018 г.

От градската управа на Токио казват, че времето на IPO-то се обсъжда с правителството и не е определено.

IPO-то идва след листването на други железопътни оператори, в това число Kyushu Railway (JR Kyushu) през 2016 г. Токийското метро разполага със 195 километра линии и транспортира 6.5 милиона пътници всеки ден.

Историята му датира от 1920 г. със създаването на Tokyo Underground Railway Company. Седем години по-късно тя отваря първата линия на метрото в Япония между районите Асакуса и Уено в Токио.

Компанията, чиято дейност включва още недвижими имоти и търговия на дребно, обяви скок на печалбата с две трети до 46 млрд. йени (311.5 млн. долара) за финансовата година, приключила през март 2024 г., след като икономическата активност се възстанови след пандемията от COVID-19.

Правителството на Япония, което притежава 53.4% от токийското метро, планира да използва средствата, за да изплати облигациите, емитирани за финансиране на възстановителни работи след земетресението и цунамито в страната от 2011 г. Градските власти на Токио притежават останалите 46.6% от оператора на метрото.

Nomura, Mizuho и Goldman Sachs са съвместните глобални координатори по листването.