Нощният живот преживя много, откакто светът (временно) затвори през 2020 г. Градове, като Лондон, станаха свидетели на затварянето на хиляди клубове, барове и пъбове.

Кризата с разходите за живот също оказа огромно влияние върху нощните купони, а според слуховете - младите хора просто вече не излизат.

Умря ли обаче нощният живот? Не точно, но е променен. Там, където суперклубовете изчезнаха, мястото им заеха барове и събития на открито. Клубовете за трезвеници са във възход, докато кънтри музиката кара хората да пълнят дансингите не само в САЩ, но и в Обединеното кралство.

Time Out се заема със задачата да открие най-добрите градове в света за нощен живот през 2024 г., анкетирайки хиляди хора в стотици населени места.

Освен че отговарят на въпроси за любимите си места и преживявания, местните са помолени да оценят нощния живот в своя град както по отношение на качеството, така и по отношение на достъпността – защото нищо не съсипва вечерта ви така, както солидна входна такса или халба бира на космическа цена.

След като анализира всички данни, изданието пресява селекцията, изключвайки градовете с по-ниски общи резултати и включва само населените места с най-висок резултат за всяка страна.

Така че обуйте обувките си за танци: това са най-добрите градове в света за нощен живот през 2024 г.:

1. Рио де Жанейро, Бразилия

Pixabay

Градът – дом на карнавала в Рио, или най-голямото парти в света, едва ли има достоен съперник за първото място. Нощният живот в шумния крайбрежен град на Бразилия получава 90% оценка за качество, а местните го класират високо и по показателя Достъпност.

Какво точно прави нощния живот в Рио толкова страхотен? Според проучването сред местните жители, най-добрите неща са бохемските барове, музиката на живо, залите за танци и спонтанните самба партита на открито.

2. Манила, Филипини

Pixabay

Нощта навън няма да изпразни банковата ви сметка във филипинската столица, която се оказва най-достъпният град в класацията. Не само това - нощният живот в Манила печели впечатляващите 78% за качество, като местните описват града като „красив“, „ярък“ и „жив“ след работно време.

Според тях, нощният живот на Манила има предимство заради нощните пазари и оживените квартали.

3. Берлин, Германия

Pixabay.com

Със своята легендарна клубна сцена, техно партита и истински статут на 24-часов град, няма да е шок за никого, че Берлин е най-високо класираният европейски град в ранглистата. Нощният живот в германската столица има резултати от 82% за качество и 48% за достъпност.

4. Гуадалахара, Мексико

Pixabay

Като столица на регион, дал на света мариачи музиката и текилата, в Гуадалахара е гарантирано доброто прекарване – и местните жители са съгласни.

Нощният живот получава най-висока оценка за качество спрямо всеки друг град в класацията - 92%. Ниският рейтинг на достъпност от 28% обаче го тегли назад.

5. Остин, САЩ

Pixabay

Столицата на щата Тексас – известна още като Световната столица на музиката на живо, се класира най-високо от всички изследвани градове в САЩ. Всъщност, нощният живот в Остин получава третата най-висока оценка за качество от местните жители.

6. Лагос, Нигерия

Afrobeats - звукът, който завладя дансингите по целия свят, крие корените си в Нигерия – така че не е чудно, че най-големият градски център в страната отбелязва толкова висок резултат на фронта на нощния живот.

Лагос има 80% оценка за качество и не е твърде скъп за местните, отбелязвайки 48% за достъпност.

7. Ротердам, Нидерландия

Pixabay

Това е вторият нидерландски град, намерил място в класацията. Местните посочват индустриалния Maassilo и танцовия клуб Annabel като свои любими места, но докато техно и клубната сцена са споменати няколко пъти, най-използваният термин за описание на нощния живот в Ротердам е „уютен“.

8. Манчестър, Великобритания

Pixabay

Местните дават на нощния живот в Манчестър 80% оценка за качество (въпреки че не го класират толкова високо за достъпност, която има резултат от само 28 процента). Те хвалят „приобщаването“ и „разнообразието“ в града.

9. Будапеща, Унгария

Pixabay

Местните жители в Будапеща не могат да се спрат само на едно любимо място за нощен живот – Budapest Park, Remix, Instant-Fogas, CAT, BOB и Peaches and Cream получават множество възторжени оценки.

С други думи, унгарската столица се пука по шевовете от възможности за прекарване на страхотна вечер. С 80 процента резултат за качество, нощният живот в Будапеща се нарежда сред най-добрите в Европа.

10. Акра, Гана

Крайбрежната столица на Гана, като цяло, се класира добре, отбелязвайки 66 процента за качество и 36 процента за достъпност.

Местните жители описват нощния живот в Акра като „красив“, „спокоен“ и „безопасен“, наричайки препълнения с барове квартал Осу и плажа Лабади – известен със своите плажни партита, които продължават цяла нощ, свои любими места за разпускане.

11. Буенос Айрес, Аржентина

Аржентина сменя петима президенти само за десет дни. Това се случва по време на икономическата криза в страната през 2001 г.

Със своите традиционни клубове за танго, късни театрални постановки и оживени boliches (нощни клубове), които поддържат доброто настроение до изгрев слънце, аржентинската столица несъмнено е един от най-големите парти градове в света.

Сцената на нощния живот в Буенос Айрес печели респектиращата оценка от 72 процента за качество, но ниската оценка за достъпност от само 4 процента повлича града надолу в класацията.

12. Тайпе, Тайван

Pixabay

Гъсто населената столица на Тайван със сигурност не е лишена от възможности за добро прекарване след залез слънце. Попитани какво е най-доброто от нощния живот в техния град, местните препоръчват оживените нощни пазари, лъскавите клубове и многото караоке стаи.

Нощният живот в Тайпе получава 72 процента оценка за качество, но среден резултат нула за достъпност.

13. Сингапур

Pixabay

Никой не може да оспори факта, че нощният живот в Сингапур е добър – с 80 процента резултат за качество, това е един от градовете с по-висок рейтинг в класацията. Не се представя обаче толкова добре на фронта на достъпността: оценка от -22 процента го сваля на последното място в ранглистата.

Разбира се, струва си да се отбележи, че достъпността е относителна и Сингапур не е само изтънчени коктейл барове и клубове от висока класа. Вместо да плащате изключително високи входни такси, прекарайте нощта в спокойни джаз барове, весели пъбове и места за инди музика.