Златото се търгува близо до историческото ниво от 2 500 долара за тройнуция вследствия на оптимизма относно евентуалното понижение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ.

Цените на ценния метал се понижават днес, но се движат около историческото ниво от 2 500 долара, след като трейдъри „заключиха“ печалбите си след поскъпването на метала до рекордни стойности в предходната сесия, дошло вследствие на очакванията за повишение на лихвите в САЩ през следващия месец.

Спот цената на златото се понижава с 0.2% до 2 503.10 долара за тройунция, а щатските фючърси на метала отчитат ръст от 0.2% до 2 541.50 долара.

Ентусиазмът около евентуалното повишение на лихвите от страна на Фед през септември покачи цената на златото до рекордните 2 509.65 долара за тройунция в петък.

В комбинация с нарасналото геополитическо напрежение и стабилните покупки от страна на централните банки, металът се оскъпи с над 20% от началото на годината.

Тим Уотърър, старши пазарен анализатор в KCM Trade, смята:

"Златото преследва психологическото ниво от 2 500 долара от няколко месеца, а след като беше достигнато, сме свидетели на естествения процес по прибиране на печалби."

Миналата седмица силните данни за продажбите на дребно в САЩ, по-ниският брой молби за помощи при безработица от очакваното и благоприятните данни за инфлацията възстановиха доверието в най-голямата икономика в света.

Трейдъри са убедени, че Фед ще понижи лихвите следващия месец и фокусът в момента е върху размера на това понижение. Според инструмента на CME Group FedWatch, вероятността за понижение с 25 базисни пункта е 75.5%.

Джаксън Хол 

"Трейдъри ще следят тона на Джеръм Пауъл и реториката му по време на годишния симпозиум на централната банка в Джаксън Хол, Уайоминг, този петък, за да попълнят част от празните места в това отношение," допълва Уотърър.

Пазарите също така ще очакват в сряда протокола от заседанието на Фед през юли за допълнителни индикации.

Забавящата се щатска икономика, предстоящите понижения на лихвите, по-ниската доходност, по-слабият долар, постоянните геополитически рискове и силното търсене от страна на централните банки ще доведат до поскъпване на златото в дългосрочен план, казва пред Reuters Кайл Рода, пазарен анализатор в Capital.com.

Няколко китайски банки получиха нови квоти за внос на злато от централната банка в очакване на възобновяване на търсенето - въпреки рекордно високите цени.

Спот цената на среброто нараства с 0.4% до 29.11 долара за тройунция днес, докато платината се търгува почти без промяна в цената на ниво от 954.65 долара за тройунция, а паладият поевтинява с 0.7% до 944.43 долара.