Разглеждането на видеа в TikTok или YouTube може да не носи очакваното задоволство, тъй като на фона на всяко видео, което си заслужава, има много други посредствени.

Изследователи обаче са установили, че прескачането към друго видео или превъртането напред или назад на един и същ клип, всъщност, прави хората по-отегчени.

Отегчеността е тясно свързана с вниманието, казва доктор Кати Там от университета Торонто Сакрборо, водещ автор на проучването. “Чувстваме се отегчени, когато има разминаване между това колко ангажирани сме и колко ангажирани искаме да сме,” казва тя.

“Когато хората продължават да превъртат различни видеа, те са все по-малко ангажирани с тях и търсят нещо по-интересно. Това може да доведе до засилено усещане за скука.”

Резултатите изглежда съвпадат с други проучвания. Екипът отбелязва, че резултатите от предишно проучване предполагат, че хората прибягват до социални медии или смартфони за облекчаване на скуката, но използването на подобни технологии изглежда задълбочава това усещане.

Там и нейните колеги провеждат седем експеримента с общо над 1 200 участника.

Първият, в който са се включили 140 участника, разкрива, че хората сменят повече видеата, когато оценяват съдържанието като по-скучно, докато второто, което е проведено онлайн с 231 участници, предполага, че хората смятат, че ако имат опцията да превъртят видеото или да преминат към други, това прави гледането на дадено видео не толкова скучно.

Следващите експерименти на екипа обаче предполагат, че това не е така.

Данните от група от 166 студенти показват, че участниците са се чувствали по-отегчени, когато имат право да превъртат дадено видео, отколкото когато нямат тази възможност.

Резултатите от друг експеримент със 159 студенти разкриват, че те отчитат по-високи нива на скука, когато им бъде предоставен набор от 5-минутни видеа за гледане, в сравнение с едно 10-минутно видео.

Авторите на проучването са установили сходни резултати, когато последният експеримент бил повторен със 174 студенти, които имали правото да избират сами видеа в YouTube, въпреки че размерът на наблюдавания ефект е бил по-малък.

Въпреки това, когато анализирали резултатите от 175 участници в по-широк възрастов диапазон, те не установили разлика в отчетената отегченост, когато на участниците били предоставени петминутни видеа, между които да превключват, както и едно 19-минутно видео.

Нещо повече, за разлика от предишните експерименти, редът, по който участниците изпълнявали задачите за гледане на видеа, влияел на нивата на отегченост.

Според Там, едно от обясненията за тези разлики би могла да е демографията, като тя отбелязва, че осъществените на по-късен етап експерименти са били с участието на по-широка възрастова група и по-голяма средна възраст на участниците, в сравнение с по-ранните.

“Смятаме, че хората на различна възраст може да имат различни навици, когато става въпрос за гледането на видеа и смяната им,” казва тя.

“Как хората гледат видеа и как това влияе на отегчеността може да варира въз основа на възрастта и навиците по отношение на дигиталните медии, но са необходими по-нататъшни изследвания, за да се проучи това.”

В крайна сметка, Там казва, че може да си струва да отделите повече време, преди да натиснете бутона за превъртане напред или за прескачане, както и да намерите начини да запазвате концентрация, докато гледате видеа.

“Нашето изследване показва, че докато хората превъртат напред или прескачат видеа, за да избегнат скуката, подобно поведение всъщност може да ги направи по-отегчени,” казва тя. “Точно както, когато плащаме за завладяващо преживяване в киносалона, удоволствието често идва от това да се потопим във видеата, а не просто да ги сменяме едно след друго.”